In Nispen is een wolf gespot, is de omgeving in gevaar?
In het buitengebied van Nispen is een wolf gespot. Jan Uytdehaag zag het dier door een weiland lopen, toen hij onderweg naar huis was vanuit vrienden. Het bestuurslid bij Wildbeheereenheid Roosendaal stapte uit zijn auto om het beest beter te kunnen bekijken en een foto te maken. Ondanks dat de foto wat wazig is, is Jan zeker van zijn zaak. Toch is dit volgens hem niet uniek.
“Ik denk dat we zo’n vijf à zes keer per jaar hier een wolf zien”, begint Jan. “Dat hoeft niet gelijk te betekenen dat het beestje hier dan ook blijft. Ze kunnen wel dertig tot veertig kilometer afleggen in één nacht, dus soms trekken ze ook door naar een ander gebied.” De wolf die Jan gezien heeft, is daarna niet meer gespot in de buurt.
De Wildbeheereenheid (WBE) is een lokale jagersvereniging. “Wij zijn eigenlijk een heel jaar door aan het tellen. We kijken wat de stand is en we proberen daar een gemiddelde uit te halen.” Iedere jager in de regio moet aangesloten zijn bij de WBE. In totaal heeft de eenheid in Roosendaal zo’n 65 deelnemers en leden die actief wild tellen.
Straks zijn we te laat en worden de aantallen te groot.
“Het belang van het tellen is om te kunnen beheren. Zonder cijfers weet je niet wat er allemaal rondloopt in de buurt. En zo kunnen we de aantallen van het wild in de regio onder controle houden.” Jan hoopt dat in de toekomst de wolf toegevoegd kan worden aan het telsysteem. “Als we de wolf mee gaan nemen in het beheersysteem kunnen we het bijhouden. Straks zijn we te laat en dan worden de aantallen te groot.”
Een wild dier
Ondanks dat de wolf voor de mens weinig schade aanricht, zijn veehouders in de regio niet blij met het bezoek van het beest. Er zijn tijdens eerdere bezoeken al meerdere schapen doodgebeten en dat maakt dat veel boeren hun vee nu binnenhouden. “Ja, een wolf moet ook eten. Meestal gaan ze voor de makkelijkste optie met de minste calorieën”, legt Jan uit. “Dat er slachtoffers vallen onder het vee van de boeren is onvermijdelijk denk ik, maar zo lang het niet uit de hand loopt zal het niet zo’n probleem zijn.”
Toch hoeft de doorsnee wandelaar niet bang te zijn volgens Jan. “Een hond kan ook een gevaar zijn. We hoeven ons geen zorgen te maken zolang we de aantallen maar in de gaten houden”, aldus de jager. “En als die enkele wolf die hier soms rondloopt zijn kostje bij elkaar kan krijgen aan bijvoorbeeld reeën, denk ik dat het allemaal wel meevalt.”
Toch wil hij graag nog iets meegeven: “Niet voeren. Niet denken dat het een hond is, want dat is het niet. Het is een wild dier, dus niet zorgen dat hij gewend aan je raakt. Dan kan hij wel een gevaar worden.”