Roosendaal

In Roosendaal op zoek naar dat éne singletje van de Beatles

Beatlesdag in Roosendaal | Foto: Frans Witteveen

Beatlesdag in Roosendaal | Foto: Frans Witteveen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wanneer de Beatles weer een nieuwe single uitbrachten, wist Frans Witteveen (69) niet hoe vlug hij naar de platenwinkel moest om het te kopen. De Roosendaler was daar beslist niet alleen in, en tot op de dag van vandaag leeft de Beatlemania nog in vele harten. Op 8 oktober komen Beatlefans bijeen op de jaarlijkse Beatlesdag in Roosendaal.

Frans Witteveen is secretaris van Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo, dat sinds 2012 allerlei evenementen organiseert op het plein voor Schouwburg de Kring. “We organiseren onder andere TongerloBoule (Jeu de boules-evenement, red.), Tongerlo Kerst en een Salsa Event. De Beatlesdag komt uit mijn koker”, zegt Witteveen. In 2015 vond de eerste editie plaats, en dat smaakte volgens hem naar meer. “Ondertussen zijn we toe aan de zesde editie. Twee keer kon het niet doorgaan door de corona-maatregelen.”

Generaties

Ook deze keer rekent de organisatie op honderden bezoekers uit het hele land. Wie denkt dat de bezoekers allemaal op leeftijd zijn, heeft het mis. “Je ziet mensen van alle generaties. Opa’s, vaders en hun zonen. Mijn kleinzoon van 12 jaar oud is bijvoorbeeld gek van de Beatles. Je ziet dus zeker niet alleen grijze haren.”

Beatlesmarkt

Het jaarlijkse evenement gaat om 12 uur van start met een knusse Beatlesmarkt. “Een stuk of tien trouwe en vaste standhouders verzorgt een gevarieerde en interessante Beatlesmarkt waar fans en verzamelaars probleemloos aan hun trekken komen in hun zoektocht naar dat ene singletje of ander verzamelobject zoals ep, lp, cd, dvd, boek, poster en foto”, zegt de secretaris, die het belangrijk vindt om niet alleen de bezoekers, maar ook de standhouders gastvrij te ontvangen. “Standhouders moeten op veel beurzen betalen. Bij ons niet en ze krijgen zelfs eten en drinken omdat we blij zijn dat ze deel willen uitmaken van ons evenement.”

Live-muziek

De band van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr staat bekend om zijn vele hits, waaronder: I Want to Hold Your Hand, She Loves You, Yesterday, Michelle, Yellow Submarine, Lucy in the Sky with Diamonds en All You Need Is Love. Deze nummers zullen ongetwijfeld te horen zijn op 8 oktober, en niet alleen uit speakers van de standhouders. Van vijf tot zes uur speelt er een Beatles-tribute-band onder leiding van Paul Rampaart. “In de band speelt bovendien Bas de Groot, die onder andere gitaar speelt bij Frans Bauer”, voegt Witteveen eraan toe.

Het optreden van de Roosendaalse zanggroep PuurSzang belooft ook een spektakel te worden. “PuurSzang speelde enige tijd geleden met veel succes de voorstelling ‘Eleonor Rigby – een Beatles popstory’ in de Kring. Een aantal van deze liedjes is op 8 oktober te beluisteren.” Dit optreden met naar het Nederlandse vertaalde Beatlessongs is van 15.30 tot 16.00 uur.

De Beatlesdag is op zaterdag 8 oktober vanaf 12 uur op het Tongerloplein in Roosendaal.