Roosendaal

Ineke maakte fotoboek van ‘mooiste stad ter wereld’: ‘Makkelijk roepen dat iets lelijk is’

Sven de Laet Sven de Laet

Ze reisde de godganse wereld over voor haar werk en topsportcarrière. Maar vraag je Ineke Stofmeel welke stad het allermooist is, hoeft ze niet lang na te denken: Roosendaal. Om anderen daar ook van te overtuigen, brengt ze nu een fotoboek uit vol bijzondere plaatjes uit de stad.

Het is een bijzondere dag voor Ineke. Niet alleen blaast ze 66 kaarsjes uit, vandaag komt ook haar boek op de markt. Eindelijk, want ze is er al even mee zoet. “Ik loop al jaren met het idee. Toch is het project vorig jaar pas in een stroomversnelling geraakt. Door corona konden we toch geen kant uit. Toen ben ik maar foto’s gaan maken.”

Inmiddels is Ineke onafscheidelijk van haar camera. Terwijl ze in het verleden toch vooral druk was met een totaal andere liefde: hardlopen. Door de jaren heen veroverde ze onder andere de wereldtitel op de halve marathon en werd ze Nederlands kampioen op de hele marathon. “En nog een hoop titels. Het laatste wat ik wil is arrogant klinken, maar sommige dingen vergeet je op een gegeven moment.”

Het is makkelijk om te roepen hoe lelijk alles hier is en er vervolgens zelf niks aan te doen.

En hoewel ze nog steeds veel hardloopt, heeft ze inmiddels een andere missie: “Roosendalers laten zien hoe mooi hun stad eigenlijk is. Het is makkelijk om te schelden op Roosendaal en te roepen hoe lelijk alles hier is en er vervolgens zelf niks aan te doen. En eerlijk is eerlijk: er zijn ook best stukken die beter kunnen. Maar er is ook zoveel speciaals.”

Dat blijkt, want in totaal maakte Ineke meer dan zesduizend foto’s. Daarvan hebben zo’n 350 het boek gered. Kill your darlings, dus. “Dat was ontzettend lastig. De eerste schifting is nog te doen, dan gooi je gewoon alle rotzooi weg. Maar een selectie maken van de duizend die er dan nog overblijven…”

Vanaf dinsdag is het boek dus te verkrijgen. “Onder de kostprijs, trouwens. Ik wil dat iedereen het moet kunnen zien.” Het eerste compliment is inmiddels al binnen. “Mijn moeder wordt volgende week 96. Zij woont al haar hele leven in Roosendaal. Maar toen ze laatst de eerste proefdruk zag, zei ze dat ze nooit had geweten dat het hier zo mooi is. Daarmee is het voor mij eigenlijk al geslaagd.”

Het boek kan gekocht worden via de VVV in Roosendaal.

Foto: Ineke Stofmeel
Foto: Ineke Stofmeel