Wouw

Informatieavond over vluchtelingenopvang verplaatst naar Wouw

informatieavond vluchtelingenopvang toch in Wouw

Foto: © Shutterstock

Kitty Joachems Kitty Joachems

Omdat de gemeente Roosendaal vluchtelingen wil opvangen in het buitengebied van Heerle organiseerden zij twee informatiebijeenkomsten in het dorp voor inwoners en omwonenden. Inmiddels staat ook een bijeenkomst in De Geerhoek gepland. Op dinsdagavond 7 mei zijn er drie sessies om de inwoners van Wouw te informeren.

Als de plannen doorgaan ligt het AZC straks niet meer dan een kilometer van Wouw vandaan. Daarom hebben ook inwoners van Wouw behoefte aan uitleg van de gemeente. Om aan die wens tegemoet te komen organiseerde de gemeente een informatieavond in het HUIS van Roosendaal. Maar dat viel verkeerd bij de Wouwenaren.

Liever in Wouw

In raadsvragen van Eric de Regt (VLP) en Pieter Smits (CDA) leggen de raadsleden uit dat de keuze van de locatie voor deze bijeenkomst veel vragen en onbegrip oproept bij de inwoners van Wouw. “Zij zouden het fijner vinden om deze bijeenkomst in hun eigen dorp te laten plaatsvinden”, schrijven Smits en De Regt. Het scheelt hen een rit naar Roosendaal. Bovendien verwachten Wouwenaren daar de nodige parkeerproblemen. “Bij een bijeenkomst in het dorp zelf kan iedereen te voet komen en is er de mogelijkheid voor meer dorpsbewoners om erbij te zijn.” Ze vragen de gemeente om de locatie aan te passen.

De Regt en Smits voegen er in hun schrijven aan toe dat de mogelijke komst van het AZC veel emotie, vragen, boosheid, angst en onzekerheid veroorzaakte. Niet alleen onder de inwoners van Heerle maar ook in Wouw. “Kiezen voor een bewonersbijeenkomst in Wouw achten wij dan ook getuigen van meer empathie met de inwoners.”

Informatieavond vluchtelingenopvang verplaatst

In haar antwoord laat de gemeente weten dat voor het HUIS van Roosendaal is gekozen om praktische en veiligheidsredenen. Maar de gemeente is bereid de locatie aan te passen. “Graag willen we voor de inwoners een goede, toegankelijke en veilige bijeenkomst organiseren, bij voorkeur in het dorp”, schrijft de gemeente. Op de oorspronkelijke datum van de bijeenkomst, donderdag 25 april, was er geen plaats in Wouw. Daarom is de bijeenkomst nu verplaatst van 25 april naar 7 mei en van het HUIS van Roosendaal naar De Geerhoek in Wouw.

Op dinsdag 7 mei vinden in Wouw drie sessies plaats. Inwoners kunnen kiezen of ze de bijeenkomst van 18.00 uur, 19.30 uur of 21.00 uur willen bijwonen. Per sessie is er ruimte voor maximaal tweehonderd mensen. Wie aanwezig wil zijn moet zich voor 6 mei aanmelden. De gemeente benadrukt dat alleen mensen worden toegelaten die zich hebben aangemeld.