Roosendaal

Ingrijpende veranderingen in Roosendaals subsidiebeleid

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het subsidiebeleid in Roosendaal gaat volgend jaar ingrijpend veranderen. De gemeente wil naar een open en transparant systeem wat meer past bij deze tijd.

Aanleiding voor de veranderingen is de landelijke wet- en regelgeving. Vanaf 2020 is het bijvoorbeeld mogelijk dat organisaties van buiten Roosendaal subsidie kunnen aanvragen. De gemeente wil door middel van een pitch een partij kiezen met de beste kwaliteiten. Organisaties die al jaren gegarandeerd een bijdrage ontvangen, kunnen nu buiten de boot vallen.

Meer verantwoording

Een aantal partijen zijn wel verzekerd van een subsidie. De gemeente kan simpelweg niet om deze organisaties heen. Denk bijvoorbeeld aan theater De Kring, het Tongerlohuys en het Cultuurfonds. Al moeten zij vanaf volgend jaar meer verantwoording afleggen. In sommige gevallen kunnen deelsubsidies worden geweigerd.

Aanvragen

De gemeenteraad en partijen die nu een subsidie krijgen zijn in oktober vorig jaar ingelicht. De gemeente organiseert in juli een inloopavond voor alle organisaties. Vanaf 1 juli tot 1 oktober kunnen aanvragen worden ingediend. De pitches vinden vervolgens plaats in oktober. Voor 1 november is bekend aan welke partijen subsidie is toegekend.

De raad moet de plannen nog wel goedkeuren. Hierover wordt in juni vergaderd.