Innovatie en smaak komen samen in DAB Lab, bij proeverij over voeding en gezondheid

Martijn van Damme (met microfoon) en Rabo-directeur Richard van Diest - met de SeaWeed Sisters uit Tholen. Zij maken vernieuwende gerechten uit zeewier.
In het DAB Lab in Bergen op Zoom was donderdagmiddag – als start van de culinaire manifestatie ProefMei – een inspirerende en smaakvolle innovatiemiddag plaats, met als thema voeding en gezondheid. De bijeenkomst, georganiseerd door de Rabobank in samenwerking met lokale ondernemers en bestuurders, weet een gevarieerd publiek te trekken uit de zuidwestelijke regio, waaronder agrifood-ondernemers, beleidsmakers en overige professionals.
Audio: Burgemeester Margo Mulder heeft dit jaar ook Zeeuwse bestuurders uitgenodigd, bij de opening van de ProefMei.
Centraal staat de vraag hoe vernieuwende voedselconcepten kunnen bijdragen aan een gezonder én duurzamer leven. Van zeewierburgers tot eiwitrijke peulvruchten voor medische toepassingen – de aanwezige bedrijven en sprekers tonen aan hoe innovatie en gezondheid hand in hand gaan.
Lokale kracht
Birgit Plantema, regiomanager Zuidwest Nederland van de Rabobank, spreekt enthousiast over de groeiende rol van de regio in de voedseltransitie:
“De voedselketen is hier volledig aanwezig – van plant tot bord. Zeeland barst van het talent en heeft dankzij haar unieke ligging tussen zoet en zout water alle ingrediënten in huis voor duurzame innovatie.”
Motor van verandering
Martijn van Damme, zeewierondernemer uit Tholen, legt uit hoe zijn bedrijf zeewier verwerkt in hybride producten: “Zeewier is rijk aan eiwitten, antioxidanten en vezels. Het blijkt moeilijk direct aan consumenten te verkopen, maar als ingrediënt in vleesvervangers zien we grote kansen. We geloven in lokaal geteeld zeewier, want wat van dichtbij komt is misschien wel beter dan wat van ver komt.”

Lekker én betaalbaar
Een andere spreker, ondernemer Florus Zwartbol uit Kruiningen, van Floor Foods, benadrukt het belang van toegankelijke smaakinnovatie: “Consumenten willen best gezonder eten, maar het moet wel lekker en betaalbaar zijn. Wij maken producten waarbij smaak en duurzaamheid elkaar versterken.” Hij produceert onder meer gezonde chips, die met een minimum aan vet en op een slimme wijze gebakken steeds meer de weg weten te vinden bewuste consumenten.
Loopbaanontwikkeling
Onder de bezoekers bevindt zich ook loopbaanontwikkelaar Paul van Loon, van Menea. Hij ziet kansen in de voedseltransitie en begeleidt mensen in hun zoektocht naar nieuwe carrièrepaden: “De bedrijven hier zijn volop in ontwikkeling. Voor de mensen die wij begeleiden biedt deze sector duurzame perspectieven. Als Zeeland inderdaad flink groeit, zoals commissaris Hugo de Jonge voorspelt, is het cruciaal dat we nu investeren in talent én werkgelegenheid.” Van Loon benadrukt het belang van innovatiecentra zoals het DAB Lab: “Dit is een plek waar sectoren samenkomen en waar vernieuwing tastbaar wordt. Zulke ontmoetingen zijn goud waard, ook voor mensen in loopbaantransitie.”
Bonen voor thuisdialyse
De middag eindigt met een netwerkborrel waar ondernemers, bestuurders en bezoekers in gesprek gaan over toekomstige samenwerkingen. Een opvallend voorbeeld komt van een startup die snelgroeiende bonen, de Jack Beans, inzet voor zowel duurzame voeding als medische toepassingen – een product dat binnenkort mogelijk zelfs bijdraagt aan thuisdialyse.

Impact
Peter Berben van het DAB Lab blikt na afloop tevreden terug: “Ons doel is om innovatie te verbinden met maatschappelijke impact. Vandaag laten we zien dat gezondheid, voeding en economie uitstekend kunnen samengaan. En dat smaakt naar meer.” Ook burgemeester Margo Mulder van Bergen op Zoom is onder de indruk: “Dit soort bijeenkomsten verbindt niet alleen ondernemers en kennis, maar ook gemeenten en provincies. Als overheid willen we ruimte geven aan pioniers die met lef en visie werken aan een gezondere toekomst.”