West-Brabant

Internationale beeld­houwers werken aan ‘grenzeloze vrede’ in Karren­museum

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Beeldhouwers leggen de laatste hand aan hun beelden bij het Karrenmuseum in Essen. Zeven internationale kunstenaars willen hiermee bijdragen aan ‘grenzeloze vrede’.

De kunstenaars hebben drie weken gewerkt aan hun beelden. Met de kunstwerken promoten ze vrede in de media. “Wij hebben vrede nodig,” aldus de Vlaamse beeldhouwer en curator Jorg van Daele. Hij werkt vaker met dit thema. In zijn boekje Sculptures for Peace legt hij uit dat hij mensen het gevoel wil geven dat er aan hen wordt gedacht. “Tussen alle kommer en kwelberichten willen we een mooie, liefdevolle boodschap verspreiden: daar doen we het voor.”

Struggle for Peace

Van Daeles beeld heet Struggle for Peace. Het heeft een draaiende vorm om aan te geven hoe moeilijk het is om vrede te bereiken. “Het is gemaakt uit vijf verschillende structuren, maar één steen. Die symboliseren de vijf continenten, om samen vrede te kunnen bereiken.” De beeldhouwers komen uit Cuba, Frankrijk, Uruguay, Italië, Canada en België. En de vrede tussen hen onderling is gelukkig goed. “Het samenwerken is heel plezant.”

Vakmanschap en duurzaamheid

De kunstenaars geven ruwe blokken Belgisch blauw hardsteen een tweede leven. Daarmee sluit het symposium goed aan bij de gedachtegang van het Karrenmuseum. Want vakmanschap en duurzaamheid staan hier centraal.

De beelden zijn nog tot zondag te zien op het beeldhouwerssymposium Grenzeloze Vrede. Daarna worden ze verspreidt over de grensgemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel.