Rucphen

Internationale witwas- en cocaïnebende opgerold, ook twee arrestaties in Rucphen

Foto: politie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De politie Oost-Nederland en de FIOD hebben een internationale bende opgerold die miljoenen euro’s per maand aan crimineel geld wit waste. Ook werd er gehandeld in cocaïne. Buitenlandse opsporingsdiensten hebben ongeveer 30 mensen gearresteerd. Dat gebeurde onder andere in Frankrijk en Roemenië. De Nederlandse politie heeft dinsdag en woensdag ook zeven mensen gearresteerd. Dat was in Nederland en Spanje. Onder die zeven mensen zaten ook een man van 67 en een vrouw van 39 uit Rucphen.

Alle gearresteerden worden verdacht van witwassen, handel in harddrugs, of van allebei. De zeven verdachten die binnen het Nederlandse onderzoek vallen zijn een man van 67 en een vrouw van 39 uit Rucphen, een vrouw van 47 uit Den Haag, een man van 25 uit Amsterdam, een man van 43 uit Waardenburg, een man van 63 uit Hellouw en een vrouw van 35 uit Roemenië.

Ruim twee miljoen cash en auto’s met geheime vakken

De politie heeft woningen, bedrijfspanden en auto’s doorzocht. Alleen al in Hellouw werd ruim een miljoen euro aan contant geld gevonden. In totaal is er ruim twee miljoen euro in beslag genomen, net als meerdere auto’s met verborgen ruimtes, dure artikelen zoals een whiskyverzameling en horloges, administratie en digitale gegevensdragers. “Internationale diensten hebben in verschillende landen beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed,” aldus de politie.

De politie en de FIOD denken dat ze niet alleen een netwerk van cocaïne-importeurs te pakken hebben. Maar ook sleutelfiguren in een netwerk van ondergrondse bankiers. De politie noemt hen cruciaal voor het geldverkeer van verschillende criminele groeperingen. “Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan,” legt de politie uit. “Dit ging om miljoenen euro’s per maand. De werkwijze lijkt op dat van een gewone bank, maar dan zonder garanties en met crimineel verkregen geld.”

Bende gevonden door onderschepte versleutelde berichten

Het onderzoek naar de ondergrondse bankiers begon in de zomer van 2021. “Dat gebeurde onder leiding van een officier van justitie na het onderscheppen van versleutelde pgp-berichten,” aldus de politie. In maart 2022 is er een Joint Investigation Team begonnen met Frankrijk. Dat was nodig, omdat het om een internationaal werkende bende ging. Tijdens het onderzoek naar de bankiers, stuitte de politie ook op de drugshandelaren.