Inwoners gemeente Moerdijk uiten zorgen over bouw hoogspanningsstation

Inwoners van Moerdijk konden hun zorgen en meningen uiten over het project voor een nieuw hoogspanningsstation (foto: ZuidWest Update)
Inwoners van de gemeente Moerdijk konden maandagavond hun meningen en ideeën uiten over de plannen voor een nieuw hoogspanningsstation. Dat moet op of rondom het haven- en industriegebied Moerdijk komen. Het station is nodig om de hoeveelheid energie aan te kunnen. De avond werd georganiseerd door het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, TenneT en Enexis.
Het hoogspanningsstation is voor de bedrijven die in het industriegebied gevestigd zijn. Zij kunnen dan de overstap maken naar duurzame brandstof, waardoor de CO2 uitstoot vermindert. Ook huishoudens in de buurt gaan er gebruik van maken. Op dit moment worden er vier verschillende locaties onderzocht. De komst van zo’n hoogspanningsstation heeft impact op de omgeving. Daarom mochten inwoners maandagavond langs het gemeentehuis komen om met de verschillende partijen over dit project te praten.
Een grote groep inwoners maakte gebruik van die mogelijkheid. “Wij wonen in het dorp Moerdijk en er is veel onduidelijkheid wat er rond ons dorp gaat gebeuren”, vertelt Kees van der Pas. Hij is samen met zijn partner gekomen. Hij maakt zich het meest zorgen over de mogelijkheid dat het dorp verdwijnt. “Als we zo kijken, zien we dat negen van de tien projecten langs ons dorp lopen. Ons dorp staat eigenlijk heel erg in de weg”, zegt Van der Pas.”In september krijgen we een kindje en we weten niet of we weg moeten.”
Domino-effect
Een andere groep inwoners nam van de gelegenheid gebruik om een dominospel te overhandigen aan het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. “Het dominospel laat eigenlijk zien wat er gaat gebeuren als er ontwikkelingen van de industrie nabij ons dorp worden geplaatst. Dat triggert namelijk een heleboel andere dominosteentjes, dus een hoop andere industrie komt er dan automatisch bij”, vertelt Raoul Nuijten namens dorpstafel Moerdijk.

Op de dominostenen staan verschillende projecten die allemaal in verbinding met elkaar staan. Want – zo zeggen de inwoners – als er een hoogspanningsstation komt, dan komt er op een later moment waarschijnlijk nog meer; zoals batterijen. “Onze grootste zorg is dat de industrie steeds dichter bij ons dorp komt en het dorp gaat inpakken of misschien zelfs gaat opslokken”, zegt Nuijten. Ook lieten de inwoners een video zien waarin ze hun zorgen uitten over verschillende onderwerpen zoals leefbaarheid, integrale visie, ruimte en het platteland.
Beide initiatieven werden goed ontvangen door de partijen die aan tafel zitten bij de plannen. Toch geven verschillende mensen aan dat er nog steeds veel onduidelijk is. “Er moet vol ingezet worden op de mensen die er wonen”, stelt Albert van Loon, van de dorpstafel Zevenbergschen Hoek. De verschillende dorpstafels trekken steeds vaker samen op. “Het gaat ons allemaal aan”, geeft Nuijten aan.
Impact
De impact van zo’n station is vooral het geluid en de ruimte. “Wij leggen mensen uit dat wij ons ook gewoon moeten houden aan de wetgeving die er is”, zegt Michel Boerstal projectleider vanuit TenneT. Daarmee kan hij de meeste mensen geruststellen, want de meeste vragen die hij krijgt gaan over het geluid. Michiel Pieters is projectleider namens het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Hij krijgt onder andere vragen van grondeigenaren. “Mensen willen weten wat er op ze af komt al het gaat om hun grond”, vertelt hij.
Het hoogspanningsstation dat er moet komen bestaat uit drie delen. Een inwoner oppert om het te verdelen over drie plekken. “Dan moet je ze weer met elkaar verbinden. Als je de stations tegen elkaar zet, heb je minder ruimte nodig”, legt Boerstal uit. In de gebieden waar zo’n verbinding dan zou moeten komen, kunnen dan niet meer zo makkelijk andere projecten gerealiseerd worden.

De gemeente Moerdijk staat veel te wachten. “De ligging van Moerdijk en de industrie maakt dat het een knooppunt is van allerlei ontwikkelingen. De zeehaven die vrij ver landinwaarts ligt, een energieknooppunt en transport maakt dat het allemaal hier bij elkaar komt. Dat maakt het ook lastig om goede keuzes te maken”, geeft Pieters aan.
Lees ook: Strijdlustige Moerdijkenaren presenteren leefbaarheidsvisie: ‘Wij mogen er zijn’ Lees ook: Ook Zevenbergschen Hoek en ZLTO willen leefbaarheidsonderzoek vanwege Powerport