West-Brabant

Inwoners West-Brabant laten massaal hun sociale kant zien

Foto: Pixabay

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het coronavirus brengt niet alleen narigheid, het brengt ook verbroedering. Overal gaan mensen via social media samenwerken om elkaar en anderen te helpen. De vele aanmeldingen en aangeboden ondersteuning zijn een hele mooie blijk van waardering, bijvoorbeeld voor de zorg.

Een veelgemaakte opmerking op social media is dat de mensen in de zorg en het onderwijs zich lang onderbetaald en niet gewaardeerd voelden, terwijl juist nu de samenleving en overheden een enorm beroep doen op die doelgroepen. Maatschappelijk groeit de waardering voor deze mensen dan ook met de dag.

Voor Mariël van Loenhout uit Bergen op Zoom was de huidige situatie reden om een speciale Facebookgroep op te zetten: Helpende Handen in Bergen op Zoom. Ze wil met name de hard werkende mensen in de zorg een hart onder de riem steken én ze actief hulp bieden.

Iedereen kan helpen

Van Loenhout vraagt aan mensen die wat tijd over hebben om zorgverleners te helpen. En dat kan op allerlei manieren. Door op kinderen te passen bijvoorbeeld, eten te bereiden of boodschappen te doen, de hond uit te laten. Maar ook met een oproep om mondkapjes in te leveren, wat al 250 exemplaren opleverde.

Het regent hartverwarmende reacties op de openbare Facebookpagina en heel veel mensen bieden diensten, hulp en ondersteuning gratis aan. Onder wie ook ondernemers die nu thuis zitten: er is zelfs al een actie gestart om vers gemaakte cheesecakes te bezorgen bij hulpverleners op het werk.

Heel de regio doet mee

Goed voorbeeld doet goed volgen, zo klinkt een oud spreekwoord. En dat geldt zéker voor deze regio. Het initiatief leidt er niet alleen toe dat inwoners zorgverleners willen helpen. Ook ouderen en mensen die zelf ziek thuis zitten kunnen rekenen op steun. Ondertussen zijn in Roosendaal en Hoogerheide ook zulke Facebookgroepen gestart. West-Brabanders zorgen voor elkaar, zo blijkt.

Hier vind je de Facebookgroepen: