Roosendaal

Inzamelingsactie voor bestolen Roosendaalse levert 2250 euro op

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rietje Gabriel-Dijkers uit Roosendaal kon het zaterdag bijna niet geloven. In haar hand een cheque van 2050 euro. En nog eens 200 euro cash. Allemaal donaties om de vrouw te helpen, nadat een zakkenroller haar maandelijkse pensioen had gestolen. Haar vroegere buurvrouw Nadia Makhout was de hulpactie gestart. Ze hoopt dat Gabriel-Dijkers nu weer rustig kan slapen.

Het was een ontroerend moment afgelopen zaterdag, toen Nadia Makhout 2050 euro kon geven aan haar vroegere buurvrouw, Rietje Gabriel-Dijkers. Het geld was gedoneerd door mensen die te doen hadden met de oude vrouw. Want een week eerder waren zakkenrollers er vandoor gegaan met haar maandelijkse pensioen. Gabriel-Dijkers had net gepind, zodat ze de rest van de maand boodschappen kon doen. De zakkenroller ging er vandoor met maar liefst 1000 euro.

De diefstal hakte er flink in bij de 85-jarige Roosendaalse. “Ze is er zo verdrietig over. Het gaat nogal erg slecht op dit moment met haar. Ze is heel erg veel afgevallen, ze eet en drinkt niet meer, ze heeft heel veel buikpijn,” vertelt Makhout. Gabriel-Dijkers komt nog geregeld een kopje koffie drinken bij haar in de winkel. “Dus het is geen optie voor mij om niets te doen voor haar.”

Eindelijk weer rustig slapen

Makhout begon onmiddellijk een inzamelingsactie. Met haar winkel ‘Instinct for men and woman’ had ze een netwerk van zakelijke contacten en klanten, die ze via social media opriep te doneren. En ze benaderde natuurlijk ook familie en vrienden. Makhout wilde haar oude buurvrouw haar 1000 euro terug kunnen geven. Het werd ruim het dubbele. Zaterdag kon ze haar vroegere buurvrouw verrassen met het resultaat: een cheque van 2050 euro.

“Ooh nee toch!” Gabriel-Dijkers is overrompeld door het hoge bedrag en slaat haar handen voor haar mond van verbazing. Ze was met een smoesje naar de winkel gelokt. Als ze is bijgekomen van de verrassing, zegt ze met een grote lach op haar gezicht: “Ja, ik krijg heel veel geld! En daar ben ik hartstikke, hartstikke blij mee.” Ze had er slapeloze nachten van gehad. “Ik heb vannacht ook niet geslapen, echt niet.” Maar ze verwacht voortaan wel weer een goede nacht te hebben. “Dat denk ik wel ja,” lacht ze.

Extraatje van Team Goudmijn

Ook Makhout is blij dat ze haar vroegere buurvrouw zo goed heeft kunnen helpen. “Helemaal geweldig. Ik ben er zó blij mee dat het me gelukt is. En dat ik haar hier heel blij mee kan gaan maken. En haar weer kan zien stralen.” Na de uitreiking van de cheque kwam ook Team Goudmijn nog langs. Deze vriendengroep geeft een paar keer per week geld of cadeautjes weg aan onbekenden. Deze keer kozen ze voor Rietje Gabriel-Dijkers en brachten haar 200 euro cash. Dat bracht het totaalbedrag op 2250 euro.

Joey Hellemons van Team Goudmijn hoorde van de diefstal en wilde dolgraag helpen. “Nederland is de laatste tijd steeds meer dat er crisis is allemaal. Heel veel mensen leven als minima, ze kunnen het allemaal niet meer bijhouden. Heel veel mensen komen net rond van 50 euro in de week,” legt hij de motivatie van Team Goudmijn uit. “Wij staan in heel veel situaties klaar. Maar als wij hier mogen bijspringen, ja, dan doen we dat zeker. Daar doen we het echt voor.”