Bergen op Zoom

Jachthaven Bergen op Zoom raakt vol: ‘Nog nooit zo moeten puzzelen’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“We hebben te weinig plek voor passanten. Het begint vol te geraken”, zucht Ruud de Waal. De commissievoorzitter van de jachthaven in Bergen op Zoom is samen met havenmeester Inge van Ekelen druk in de weer om ligplaatsen te creëren voor bootbezitters. Ook zij oogt wat zenuwachtig. “Ik heb nog nooit zo moeten puzzelen.”

Volgens HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor bedrijven in de watersport en recreatie, zijn de ligplaatsen in jachthavens deze zomer voor tachtig tot honderd procent bezet. Vanwege de coronacrisis hebben namelijk meer mensen een boot aangeschaft. Ook in Bergen op Zoom is het lastig om aan een plekje te komen. Van Ekelen: “Negentig procent is bezet. Soms moet ik bootjes dubbel leggen, omdat het niet anders kan.”

Watersport omarmen

Geert Crielaard, die samen met zijn man Koen Brakenhoff vanuit Leiden naar Bergen op Zoom is gevaren, hoefde gelukkig niet lang te wachten op een passantenligplaats. Wel merkt hij dat het drukker is op het water. “Dat merk je bijvoorbeeld goed bij de sluis van Bruinisse. Dat zijn veel makke schapen in een hok.”

Toch is Crielaard, die zelf al ruim twintig jaar vaart, blij dat de watersport sinds de coronacrisis een boost heeft gekregen. “Een paar jaar geleden lagen we aan een steiger en zag je eigenlijk alleen maar grijze koppen links en rechts. Je ziet nu echt wel een verjonging: gezinnetjes en jonge stellen die een boot kopen en de watersport omarmen.”

Vaste ligplaats

Bij watersportvereniging De Schelde in de Bergse jachthaven zijn 483 leden actief. Sinds de coronacrisis komen hier meer aanvragen binnen voor een vaste ligplaats. Nu staan er zes boten op de wachtlijst. “Het is lastig om te zeggen wanneer zij een plek kunnen krijgen”, aldus Van Ekelen.

Extra steigers

Maar de grootste uitdaging die ze nu heeft, is het creëren van passantenligplaatsen. Toch is de havenmeester niet van plan om extra steigers aan te leggen, vanwege het kostenplaatje. Volgens de voorzitter van de havencommissie is het overigens ook geen optie. “Als je kijkt naar onze haven, dan is dit gewoon het maximum. We hebben geen mogelijkheden om verder uit te breiden.”

Voldoende ruimte

Ook heeft de beroepsvaart ruimte nodig om bij de containerterminal aan de overkant te kunnen aanmeren. “Maar,” zo eindigt De Waal, “er is al met al voldoende ruimte om lekker te kunnen varen.”