Roosendaal

Jan (90) en Corrie (87) reizen kris-kras door Brabant met Voor Elkaar Pas

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Jan (90) en Corrie (87) van Luijk uit Roosendaal zijn graag in hun appartement in Roosendaal. Maar ze reizen net zo graag met de bus kris-kras door Brabant. Dat is sinds kort mogelijk dankzij de Voor Elkaar Pas die de gemeente Roosendaal in samenwerking met Arriva aan 450 Roosendalers geeft.

Wmo-pashouders die in de afgelopen jaren met het Wmo-vervoer hebben gereisd, ontvingen een brief met informatie over het aanvragen van de pas. Met de Voor Elkaar Pas kunnen gebruikers onbeperkt reizen met de bussen van Arriva in Noord-Brabant. Corrie van Luijk – De Groen had daar wel oren naar en reageerde als één van de eerste op de brief van de gemeente. Sinds ze de pas heeft ontvangen, reist ze heel wat af met de bus. “Je kunt overal heen met de bus. We zijn bijvoorbeeld naar Etten-Leur en Breda geweest. Daar winkelen en eten we wat, en als we moe worden pakken we de bus terug”, zegt ze.

De pas moet ervoor zorgen dat mensen met een zorgvraag zelfredzaam blijven door makkelijk zelfstandig te kunnen reizen. Pashouders mogen gratis een begeleider mee laten reizen. In het geval van Corrie is dat haar man Jan. Dinsdagochtend reizen ze samen vanuit Roosendaal naar tuincentrum Intratuin in Halsteren. De reis begint met een wandeling van een paar honderd meter waarbij het paar hand in hand naar de halte loopt. Na een paar minuten komt de bus en zoeken ze een fijn plekje. “Het is het hele jaar leuk om naar het tuincentrum maar deze tijd van het jaar is het extra bijzonder omdat er de kerstshow is”, zegt Corrie die onderweg geniet van het uitzicht. “Ja, de kerstshow is hartstikke leuk”, voegt Jan toe. “Als je daar staat te kijken dan voel je je weer een beetje klein kind.”

Leuk om weer in de bus te zitten.

Na een overstap op station Roosendaal en op station Bergen op Zoom, is het stel bijna bij het Halsterse tuincentrum. Jan heeft er in zijn leven al heel wat kilometers in de bus op zitten. Dat komt niet alleen door de reislust van hem en zijn vrouw, maar ook door zijn werkverleden. “Ik ben heel mijn leven buschauffeur geweest. Na de militaire dienst ben ik gelijk op de bus gegaan. Nu ben ik al lang met pensioen, maar het is leuk om weer in de bus te zitten.” Eén van de dingen die hem opvalt tijdens de rit, is dat de scholieren gedag zegt tegen de chauffeur. “Vroeger leek de afstand tussen de jeugd en de chauffeur veel groter dan nu”, zegt hij met een tevreden glimlach.

Na een rit van een minuut of tien stop de bus bij de halte aan de Halsterseweg. Jan checkt de passen één voor één uit en terwijl ze naar het tuincentrum wandelen zwaaien ze nog even naar de buschauffeuse. Jan en Corrie komen ogen tekort wanneer ze de draaideur van de Intratuin uitkomen. “Prachtig! Echt geweldig! Hier leven we het hele jaar naartoe. Wat is dit mooi om te zien”, zegt Corrie. Dit bezoek was de reis dubbel en dwars waard, concluderen ze.