Kruisland

Jan en Bernard houden het buitengebied van Kruisland veilig met de Polderbrigade

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De buurtpreventie houdt de buurt veilig, maar wie doet dat in de buitengebieden? De Polderbrigade! Jan Jaspers en Bernard Hack uit Kruisland houden, samen met nog achttien anderen, sinds september 2022 het buitengebied van Kruisland in de gaten. “We hebben zeker het idee dat het afschrikt.”

In 2021 was er een heuse inbraakgolf in het buitengebied, weten Jan en Bernard. “De dieven haalden niet veel weg, maar gewoon kleine dingen. Ze wisten precies waar ze mee bezig waren”, vertelt Bernard. “Het waren georganiseerde inbraken.” Daarom kwam hij op het idee om een soort buurtpreventie op te richten, maar dan voor de polder.

Veiligheid voor alles

Er bleken genoeg vrijwilligers mee te willen helpen en ook de gemeente Steenbergen vond het een goed idee. “We hebben van de gemeente hesjes, zaklampen, stickers en platen voor onze auto’s gekregen. En een startbedrag om de eerste kilometers mee te vergoeden”, vervolgt hij. En omdat de Polderbrigade regelmatig in het donker door de polders rijdt, heeft compagnon Jan een nachtkijker gekocht. “Dat kan soms wel eens handig zijn als we iets niet goed kunnen zien”, vertelt hij.

Leden van de Polderbrigade hebben altijd met twee tegelijk dienst. Gezamenlijk rijden ze dan dertig tot vijftig kilometer over de polderwegen van Kruisland. Bij verdachte situaties schakelen ze de politie in. “Wij stappen dus nooit zelf uit de auto”, vervolgt Bernard. “Veiligheid voor alles.” Wanneer en hoe ze rijden maken de heren overigens ook niet bekend. “Soms rijden we overdag, soms ‘s avonds en soms ook wel eens ‘s nachts. Altijd wanneer ze het niet verwachten”, vult Jan aan.

Afschrikken

Of de Polderbrigade echt werkt weet het tweetal niet zeker. “Maar we hebben zeker het idee dat het afschrikt”, zegt Jan. “Soms rijden we wel eens twee keer langs dezelfde plek. Tijdens de eerste ronde zien we dan wat auto’s of scooters staan, en als we terugkomen zijn die weg.”

Hebben ze in dat half jaar al wel eens boeven gevangen? “Nee, dat niet”, vervolgt Bernard. “Een paar weken geleden vond er een overval plaats in Steenbergen. Toen zijn we wel op pad gegaan om de politie te ondersteunen. Maar omdat de informatie die we hadden gekregen niet helemaal klopte, hebben we helaas geen dader kunnen vinden.”

Toekomst

Dieven of anderen met verkeerde bedoelingen worden dus in de gaten gehouden, want als het aan Jan en Bernard ligt dan gaat de Polderbrigade nog even door. “We hopen dat het animo om ons te helpen blijft, misschien nog wel groeit zelfs. En we hopen dat mensen wat geld aan ons willen doneren waarmee we onze kilometers kunnen vergoeden. Want al die ritjes door de polder, die tikken wel aan”, aldus Bernard.