Roosendaal

Jan en Joke Barmentlo uit Roosendaal 65 jaar getrouwd, bloemen van de burgemeester

Jan en Joke Barmentlo zijn deze week 65 jaar getrouwd

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Jan is als commando vanuit de Veluwe naar Roosendaal gekomen. Begin jaren 50, op een dansavond in de stad, komt hij Joke tegen. Deze ontmoeting zal hun levens voor altijd veranderen. Want deze week zijn Jan en Joke Barmentlo 65 jaar getrouwd. Op dinsdag 4 mei gaat burgemeester Han van Midden op bezoek bij het echtpaar om hen te feliciteren met hun briljanten huwelijk. Jan is inmiddels 90 en Joke is 85 jaar. Ze hebben drie kinderen, acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. De jongste is pas drie weken oud.

Jan Barmentlo is een sportieve, sociale en amicale jonge man als hij de Veluwe achter zich laat om commando te worden. Hij komt terecht bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal. In het weekend gaan de jonge militairen graag een avond dansen in één van de dansgelegenheden in de stad. Op een avond komt hij daar Joke tegen. “Mijn moeder was een Roosendaalse. En ze was toen een jaar of 16-17 en mijn vader was 20,” vertelt dochter Hetty Opheij. Het stel trouwde een paar jaar later.

Eens een commando, altijd een commando

“Mijn vader is nogal sportief,” zegt Opheij met flink wat ironie. Want Barmentlo is een fanatieke sporter, zijn hele leven lang. “Hij heeft tot op heel hoge leeftijd gewaterpolood. Daarna is hij gaan wielrennen en dan geen rondjes rond de kerk. Hij reed de grote wielerkoersen na,” vult ze aan. “Toen hij nog wat ouder werd is hij gaan mountainbiken. Nadat ie een paar keer was gevallen, is hij gaan lopen. Dat deed hij graag met oud-commando’s in ‘rondjes’ van zo’n 30-40 kilometer. Met zijn maten liep hij ook een paar keer de Vierdaagse van Nijmegen. Baret op het hoofd, natuurlijk.”

Zijn tijd in het leger is voor Barmentlo altijd belangrijk gebleven. “Hij zegt altijd: ‘Ik ben een commando, ik blijf een commando en ik zal sterven als een commando’. Dat zit er diep in,” vertelt Opheij verder. Lopen gaat tegenwoordig minder goed, maar een ommetje naar de binnenstad voor boodschappen lukt nog. En op de elektrische fiets maakt Bartmentlo nog steeds kilometers. “Dan zegt hij: ‘Ik heb weer een rondje gefietst’. Maar dan is dat nog wel even 35 kilometer,” lacht z’n dochter.

Sterke, onafhankelijke vrouw met een eigen mening

De liefde voor sport deelt het echtpaar niet. Want Joke Barmentlo is een echte doener, maar houdt niet van sporten zoals haar man. Zij stopt in de beginjaren al haar energie in haar werk. En dat is in die tijd bijzonder. Want de samenleving gaat er dan nog automatisch van uit dat een vrouw stopt met werken, zodra ze trouwt. “Voor haar bruiloft werkte mijn moeder bij de SuikerUnie, in de kantine. Maar ze kreeg ontslag toen ze trouwde” vertelt Opheij.

Dat heeft Barmentlo hooguit een jaartje uitgehouden. Daarna is ze al weer op zoek gegaan naar een nieuwe baan. “Al na een jaar is ze weer gaan werken, bij Redband, de snoepjesfabriek,” gaat haar dochter verder. “Dat zei m’n moeder ook altijd tegen ons: ‘Zorg dat je onafhankelijk bent!’ Dat heeft ze echt aan ons meegegeven en typeert haar wel. Onze moeder is een echte knokker, een sterke vrouw met een eigen mening.” Ze is minder mobiel dan haar man, kan slecht lopen of fietsen. “Daar heeft ze veel moeite mee gehad, dat ze afhankelijk werd.”

Stabiele jeugd in een modern gezin

Opheij heeft fijne herinneringen aan haar jeugd. Jan en Joke hebben drie kinderen: twee dochters en een zoon. En ze hadden een kijk op het huwelijk en het gezinsleven, die destijds erg vooruitstrevend was. “Wij kinderen hebben een heel stabiele jeugd gehad. Met moderne ouders,” kijkt ze terug. Want niet alleen werkte haar moeder gewoon door tijdens het huwelijk en ook toen er kinderen kwamen. Maar haar vader hielp ook gewoon mee in het huishouden.

“Na zijn commandotijd is mijn vader gaan werken bij Indiana Rubber, in ploegendienst. Dus hij kookte vaak voor ons, deed veel in het huishouden, hielp mee op school en bracht ons naar onze sporten,” vertelt Opheij verder. “M’n moeder ging niet elke week mee naar onze sportlessen, maar ze kwam dan wel bijvoorbeeld bij de wedstrijden kijken. Al was ik ook wel eens jaloers op kinderen van wie de moeder altijd thuis was. En klaar zat met thee en koekjes. Maar dat heeft ons wel heel zelfstandig gemaakt.”

Spelletjes doen en oude foto’s bekijken

Een briljanten huwelijk moet natuurlijk wel gevierd worden, ook al is het op kleine schaal vanwege de coronamaatregelen. Dinsdagmiddag komt burgemeester Han van Midden het echtpaar Barmentlo feliciteren. Daar zullen de twee dochters ook bij zijn om hun ouders te helpen bij de ontvangst. Maar het gezin heeft de woensdagmiddag voor zichzelf gereserveerd: vader Jan, moeder Joke en hun drie kinderen. “Mijn zus heeft een groot huis en daar gaan we een middag lang naar toe met het oorspronkelijke gezin. Dus zonder aanhang,” legt Opheij vrolijk uit. “Dan gaan we heerlijk spelletjes doen en oude foto’s bekijken.”