Roosendaal

Jazz750 haalt top-muzikanten naar Roosendaal voor optredens en jazz-les aan jeugd

Jazz750-jeugd in het tv-programma M²

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Jazz750 in Roosendaal bestaat vijf jaar en viert dat met een paar bijzondere workshops en optredens. Hiervoor komen twee ervaren jazzmuzikanten naar theater De Kring: Joan Chamorro uit Spanje en Scott Hamilton, een Amerikaan die tegenwoordig in Italië woont. Chamorro en Hamilton gaan les geven aan de jeugd en geven ook een paar concerten. Dit lustrumfeest van Jazz750 is op 12 en 13 november.

Het zijn niet de minste jazzmuzikanten die naar Roosendaal komen. Jazz750 is er dan ook erg blij mee. Joan Chamorro en Scott Hamilton zijn grote namen. Ze hebben allebei tientallen albums opgenomen en wereldwijd opgetreden op grote podia. En nu komen ze hun kennis delen met Roosendaalse jongeren. Chamorro heeft een eigen lesmethode ontwikkelt waarmee kinderen sneller en beter jazz leren spelen. Hij brengt ook zijn band mee, de Sant Andreu Jazz Band.

Zo volwassen, zo goed getimed. Alles klopte

Ton van de Geijn is artistiek leider van Jazz750 en hij is onder de indruk van Chamorro. “Die is in 2006 begonnen met de jeugdopleiding van 7 tot 21 jaar en zijn resultaten zijn verbluffend,” vertelde hij donderdag in het tv-programma M². Van de Geijn zag een paar jaar geleden een video van leerlingen van Chamorro. Daarin speelde een meisje van een jaar of 13 als solist met een big band. “Ik denk ‘zie ik zie dat nou goed?’. Het waren allemaal tieners en dat klonk als een klok. Dat klonk echt als een professional. Ik denk ‘hoe kan dat? Hoe kan dat op die leeftijd zo klinken?’ Zo volwassen, zo goed getimed. Alles klopte.”

Op zaterdag 12 november krijgen Roosendaalse jongeren de kans om met Chamorro te werken. Hij brengt 14 leden mee van de Sant Andreu Jazz Band. Samen gaan ze niet alleen les geven, maar ook repeteren met de Roosendaalse jeugd. Want na een middag samen oefenen, geven ze ‘s avonds een informeel concert. Je kunt een kaartje kopen om daar bij te zijn. Voor 15 euro mag je ‘s middags al meekijken bij de laatste twee uur van de workshops en kun je ‘s avonds bij het concert zijn.

Die man, die geniet daarvan. Dat zie je

Niet alleen Chamorro en zijn band komen de workshops geven. Ook jazzsaxofonist Hamilton komt een weekend lang de Roosendaalse jeugd naar een hoger niveau te tillen. “Scott is een fantastische tenorsaxofonist. Hij woont in Italië, al heel wat jaren. En is heel veel te vinden bij Joan Chamorro,” vertelt Van de Geijn. “Hij speelt vaak mee met de jeugd. Da’s ook een bewuste keuze van Joan Chamorro, om een icoon mee te laten spelen met de jeugd als voorbeeld. En die man, die geniet daarvan. Dat zie je.”

Het is een pittige uitdaging voor de jonge jazzmuzikanten. Ze hebben hun eigen stukken natuurlijk al wel zelf kunnen oefenen. Maar het moet in een middag tijd allemaal wel nog aangescherpt worden en goed bij elkaar passen. Want ze moeten de lessen van Chamorro en Hamilton natuurijk wel meteen in de praktijk brengen. “We halen ze vrijdag op in Brussel. En de zaterdag is bedoeld om elkaar te leren kennen. Muzikaal. Dan leggen we alle puzzelstukken van het programma, die we onafhankelijk van elkaar voorbereiden, leggen we dan in elkaar,” legt Van de Geijn uit. “En dan hebben we ‘s avonds een soort van preview. Een klein concertje van een uur of vijf kwartier in de kleine zaal.”

De workshops en het optreden op zaterdag zijn een opmaat naar zondag. Dan is er ‘s middags een groot concert van Chamorro, de San Andreu Jazz Band en Hamilton. Zij spelen twee sets van vier muziekstukken, in de grote zaal van theater De Kring. De kaarten voor het jazzconcert kosten 25 euro.