Bergen op Zoom

JazzBoz brengt festival bij je thuis met jazzbus en uitzending op ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bergen op Zoom krijgt dit jaar toch weer een jazzfestival. JazzBoZ kon vorig jaar niet door gaan vanwege de coronacrisis. Maar de organisatie heeft voor de komende editie een alternatief programma bedacht. Zo gaan er straatorkesten in een open bus door de wijken rijden, zodat er overal in de stad jazz te horen is. De schoolconcerten worden opgenomen en in de klassen uitgezonden. En ZuidWest TV zendt op zondag de traditionele jazzdienst vanuit de Ontmoetingskerk uit. JazzBoZ is dit jaar van 28 tot en met 30 mei.

JazzBoZ 2021 gaat door. De organisatie heeft een alternatief programma bedacht, waardoor het jazzfestival van Bergen op Zoom dit jaar wèl door kan gaan. Vorig jaar zat de coronacrisis in de weg, maar JazzBoZ kan deze keer op afstand, coronaproof worden gehouden. Tot grote vreugde van Shehera Vega Sanchez, die niet alleen bestuurslid is van JazzBoZ, maar ook zangeres. “Door corona is er natuurlijk inderdaad heel veel stilgevallen, vooral op muzikaal en cultuurgebied. En wat natuurlijk ontzettend tof is, is dat we nu door JazzBoZ 2021 weer zijn begonnen met muziek maken.”

“Helemaal top” om weer samen muziek te maken

De repetities zijn meteen weer begonnen, toen duidelijk werd dat er van 28 tot en met 30 mei opgetreden moest worden. Ook Vega Sanchez staat weer achter haar muziekstandaard te oefenen. Haar getrainde stem klinkt warm en helder door de ruimte als ze een hit zingt van Louis Armstrongs. “I hear babys cry. I watch them grow. They’ll learn much more than I’ll ever know. And I think to myself: what a wonderful world.”

Vega Sanchez vertelt wat de Bergenaren mogen verwachten van JazzBoZ 2021. “Ik speel zelf mee met de kerkdienst in het straatorkest dat we daarvoor hebben samengesteld. En ik kan je echt vertellen: dat was helemaal top om daar weer met medemuzikanten eigenlijk echt aan de slag te gaan,” stelt ze tevreden vast. Verder is ze trots dat de kern van het festival hetzelfde is gebleven, ondanks de corona-aanpassingen.

Straatorkesten in een open bus door de stad

“De schoolconcerten, die we eigenlijk altijd doen, komen nu ook op de vrijdag. Ze worden uitgezonden bij de scholen in plaats van dat ze naar ons toe komen,” gaat Vega Sanchez door met haar opsomming. “We hebben een straatorkerstparade, eigenlijk een street parade die we gaan doen. Maar dit keer in een bus met een open bovenkant. Waar dan een straatorkest eigenlijk de wijken van Bergen op Zoom doorgaat, zodat iedereen vanuit z’n balkonnetje, vanuit zijn raam mee kan genieten en mee kan feesten.”

En ook het jaarlijkse bezinningsmoment, de jazzdienst, gaat door. De kerk moet wel leeg blijven, dus bezoekers mogen er niet bij zijn. Daarom zendt ZuidWest TV de dienst uit, op zondag 30 mei om 12.00 uur. “Dus daar kan iedereen meekijken en mensen kunnen zich ook aanmelden voor een belevingspakket bij ons. Waarbij ze dus een koekje, wat koffie en een leuk liturgieboekje meekrijgen om de jazzdienst écht toch mee te maken, maar dan vanaf hun bank,” vertelt Vega Sanchez enthousiast.

JazzBoZ moet gezamenlijk feestje worden

JazzBoZ kan nog niet op de oude vertrouwde manier. Maar de organisatie hoopt met het alternatieve programma de stad toch weer wat op te vrolijken. “We dachten ‘het moet weer gaan leven in Bergen op Zoom’. Er moet weer muziek komen. Er moet weer een soort gezamenlijk feestje komen waarin we met z’n allen toch kunnen genieten en waarbij -voor ons natuurlijk- jazz toch centraal staat. En dat hebben we dus op deze aangepaste wijze zo bedacht,” aldus Vega Sanchez. “En ik heb er zelf echt ontzettend veel zin in om weer te gaan beginnen!”