Roosendaal

Jeffrey (33) wil sterksteman-titel naar Roosendaal halen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Vrachtwagens vooruit trekken, loodzware stenen op een hoog plateau leggen en meters lopen met grote, zware vaten. Je moet het maar kunnen. De 33-jarige Jeffrey Laterveer uit Roosendaal kan het in ieder geval wel. Hij behoort tot de sterkste mannen van Nederland. En hij heeft één doel: de állersterkste man van het land worden.

Trots staat Jeffrey in zijn eigen sportschool. Er staan rijen vol trofeeën, hij heeft meer dan duizend kilo aan gewichtschijven liggen en tegen een wand liggen zware stenen die in gewicht variëren van 60 tot 180 kilo. “Het is hier wel een beetje hardcore”, begint hij. “Dit is niet de meest standaard gym.”

Sporten is altijd onderdeel van Jeffrey zijn leven geweest. “Het begon vroeger met basketbal, daar wilde ik graag professional in worden. Dat is helaas niet gelukt. Ik raakte een beetje afgeleid tijdens mijn studententijd. Op een gegeven moment begon ik met krachtsporten.”

Wedstrijden

Jeffrey zijn vader was vroeger bodybuilder. “Dus ik kwam al jong in aanmerking met krachtsport. Hij is ook wel onderdeel van mijn inspiratie geweest.” En toen Jeffrey tijdens een stage voor zijn sportopleiding een fitnessinstructeur ontmoette die aan de ‘sterkste man-sport’ deed, was hij verkocht. “Ik mocht in zijn gym de sport proberen, en ik was meteen om”, zijn gezicht begint te stralen wanneer hij aan dat moment terugdenkt. Een jaar later had Jeffrey zijn eerste wedstrijd.

Inmiddels is Jeffrey al ruim vijftig wedstrijden verder. In 2017 startte hij in de Sterkste Man tot 105 kilo-klasse. “Daar eindigde ik redelijk achteraan. Maar ach, het was mijn eerste keer, ik vond het supervet, dus daar was ik hartstikke blij mee.”

In 2021 werd ik zevende van heel de wereld.

Zijn beste jaren zijn 2020 en 2021. “In 2021 heb ik meegedaan aan een wereldkampioenschap, dat was in Oekraïne. Daar viel ik uit door een scheurtje in mijn bicep.” Twee maanden later deed hij een nieuwe poging in Finland. “Daar werd ik zevende van heel de wereld. Mijn beste prestatie.”

All-in

Maar toen gooide een serieuze blessure roet in het eten. Het duurde maar liefst anderhalf jaar voordat Jeffrey weer terug op niveau was. “En nu ga ik er weer voor. Ik ga all-in om de sterkste man van Nederland te worden in mijn gewichtsklasse!”

Jeffrey traint volgens een intensief schema, gemaakt door zijn coach. Hij sport vier keer per week. “Op die manier train ik genoeg, en heb ik ook voldoende rust.” Drie van deze trainingen zijn doordeweeks, en per sessie wordt er een wedstrijdonderdeel en de spiergroepen die bij dat onderdeel horen getraind. “En in het weekend trainen we meerdere wedstrijdonderdelen op één dag.”

Ik eet twee keer zoveel als een normaal persoon.

Topsport vergt veel van je als persoon, meent Jeffrey. “Zowel fysiek als mentaal, maar ook financieel. Ik eet twee keer zoveel als een normaal persoon, ik moet trainen, ik huur de loods waar ik mijn sportschool in heb, ik heb specifiek wedstrijdmateriaal nodig. Daar spaar ik heel hard voor. Maar een beetje extra hulp is welkom, omdat ik echt graag die titel wil binnenhalen.”

Sponsoren

Daarom is Jeffrey op zoek naar mensen die hem willen sponsoren. En daar wil hij best wat voor terug doen. “Ik kan via mijn sociale media of bij wedstrijden bedrijven die mij sponsoren promoten. Ook kan ik bedrijfsfitness aanbieden omdat ik werkzaam ben als personal trainer. Of leuke workshops betreft ‘Sterkste Man’ bieden. Of tijdens een open dag een vrachtwagen trekken.”

Dat laatste demonstreert Jeffrey graag. Bijna rennend trekt hij de bus van ZuidWest TV vooruit. Het lijkt bijna makkelijk. Wie Jeffrey wil sponsoren, of meer informatie wil, kan contact opnemen via Jeffrey zijn instagram: jefftraining, of door te mailen naar: [email protected].