Roosendaal

Jelle won de jackpot door na tien jaar te stoppen met gokken

Het leven lacht Jelle uit Roosendaal weer toe nu hij al tien jaar niet meer gokt.

Het leven lacht Jelle uit Roosendaal weer toe nu hij al tien jaar niet meer gokt.

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Jelle (37) uit Roosendaal is zeventien als hij onschuldig met zijn vrienden een avondje gaat pokeren. De inzet: vijf euro. Het gokken bevalt hem en al snel loopt het uit de hand. Hij speelt met grote bedragen op illegale gokwebsites en komt diep in de schulden.

Tien jaar lang heeft Jelle te maken gehad met een gokverslaving. “Het pokeren begon vrij onschuldig. Voor vijf euro hadden we een hele avond plezier”, begint hij. Al snel veranderde dat. “Tijdens het uitgaan zaten we vaker achter de gokkasten. Ik zette dan meer in dan mijn vrienden.” Achteraf is dit voor Jelle één van de eerste signalen van een gokverslaving.

Succeservaring

“Het probleem was dat ik vaak won. Ik had veel succeservaringen ten opzichte van mijn vrienden.” Hij begint te geloven dat hij de automaten doorkrijgt. “Ik dacht dingen te kunnen voorspellen en nam daarom steeds meer risico.”

Ik vertelde het alleen aan mijn vrienden wanneer ik dik gewonnen had.

Het gokken doet Jelle met zijn eigen gespaarde geld. Steeds vaker en met steeds hogere inzetten. Iets wat hij voor zijn omgeving verzwijgt. “Ik vertelde het alleen aan mijn vrienden wanneer ik dik gewonnen had.” De verliezen houd hij voor zich. “Ik probeerde vaak mijn verloren inzet terug te winnen.”

Grote problemen

Het gaat echt fout wanneer Jelle in 2012 met zijn vriendengroep op vakantie gaat naar Sziget. Daar betaalde hij met zijn creditcard alles voor de groep, zodat ze dit later terug konden betalen. “Maar die paar duizend euro zag ik aan als extra gokgeld.”

Zijn creditcard had hij open gezet, zodat hij niet iedere maand het betaalde bedrag terug hoefde te betalen. Daardoor kon hij zijn schuld blijven opbouwen, zonder dat hij direct alles terug hoefde te betalen; enkel een deel en wat rente.

Bij het kopen van zijn nieuwbouwhuis komen de eerste problemen aan het licht. “De hypotheker zei dat ik niet genoeg geld zou hebben.” Hij kon het oplossen door het schuldbedrag alsnog op die rekening te zetten, zodat hij voor de hypotheker geen schulden had. “Op deze manier konden we een hypotheek en bouwdepot krijgen voor ons huis.”

Woorden als schaamte en angst beschrijven de periode.

Het gespaarde geld voor zijn huis gaat er ook doorheen en later ook een deel van het bouwdepot van hem en zijn vriendin. “Aan mezelf betaalde ik dan het bedrag om de aannemer of keukenboer te betalen, maar in plaats daarvan ging ik met het geld gokken.” Dit in de hoop zijn opgebouwde schulden terug te verdienen. “Woorden als schaamte en angst beschrijven de periode.”

Uiteindelijk zijn de inzetbedragen ‘skyhigh‘, de frequentie gaat omhoog en de speeltijd omlaag. “In hele korte periodes speelde ik met hoge bedragen.” De lol van het gokken is dan allang weg en maakte plaats voor chronische stress. Een bijkomstigheid was dat naast dat ze een huis gekocht hadden, zijn vriendin ook zwanger was.

Radeloos

Eén week voor de oplevering van het huis en de uitgerekende datum van zijn zoontje, is Jelle radeloos. Hij heeft grote schulden en ziet geen uitweg. “Er gaat van alles door je hoofd om aan geld te komen. Zelfs het overvallen van een tankstation is iets wat in mijn gedachte passeerde.”

Jelle besluit een collega om hulp te vragen. “Zij stelde me tijdens het gesprek de vraag of ik gokverslaafd was. Hierdoor ben ik het gaan inzien.” Via Jelle zijn tante komt de boodschap bij zijn ouders terecht. “Die waren ontzettend verdrietig, boos en geschrokken.” Wat volgens Jelle een logische reactie is. “Ze zijn wel altijd achter ons blijven staan.”

Zelfs het overvallen van een tankstation is iets wat in mijn gedachte passeerde.

Samen met zijn ouders vertelt Jelle het uiteindelijk aan zijn vriendin. “Van een blauwe wolk (doelend op de geboorte van hun zoontje, red.), belandde ze op een zwarte wolk.” Jelle heeft uiteindelijk voor ruim een ton gegokt. “Ik had een schuld van 33-duizend euro als 27-jarige.”

Ondanks de pijn en het verdriet valt er na het vertellen een enorme last van zijn schouders af. “Financieel sprongen mijn ouders meteen bij, zodat we alsnog ons huis konden kopen.”

Herstel

Zijn herstel begint. “Ik ging iedere week naar de AGOG (Anonieme Gokkers (en) Omgeving Gokkers, red.). Hier sprak ik met anderen over mijn problemen.” Hier ondervond hij herkenning en erkenning. “Het hielp me tegen de angst en schaamte. Je denkt dat je de enige bent, maar uit alle lagen van de bevolking zitten daar mensen met hetzelfde probleem.”

Verder werd Jelle voor alle gokinstanties geblokkeerd. Zo is hij aangemeld bij Cruks. Hiermee kun je jezelf toegang tot (online)gokken ontzeggen. Daarnaast gaat hij alleen en met zijn partner in therapie. Ook zette hij alles op alles om zijn schuld af te betalen. “Dat heb ik in 3,5 jaar kunnen doen.”

Samen met zijn vrouw en drie kinderen is Jelle nu gelukkig. Met zijn ervaringen uit het verleden probeert hij anderen te helpen. Zo heeft hij zijn eigen website. Op Instagram en Spotify is hij ook actief. “Ik wil dat het taboe eraf gaat.” Als leraar ziet hij veel jongvolwassen voorbijkomen die tot de doelgroep behoren. Daarnaast geeft Jelle ervaringslessen op scholen en lezingen bij sportclubs en organisaties. “Ik waarschuw ze, maar ik wil het ze ook niet verbieden. Ik hoop de hel, waarin wij hebben moeten leven, voor anderen te voorkomen.”