Nieuw-Vossemeer

Jesse (16) uit Nieuw Vossemeer dolgelukkig met zijn eigen autootje: ‘Het is gelukt!’

Jesse bij zijn eigen autootje (foto: Erik Peeters).

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Jesse de Jong (16) kan zijn geluk niet op. Zijn lang gekoesterde droom om er zelfstandig op uit te kunnen trekken, is werkelijkheid geworden. Hij besloot vorige maand een crowdfundingsactie te starten voor een eigen invalidenauto. Na een artikel bij onder meer Omroep Brabant, werd hij overstelpt met reacties. Inmiddels staat de teller van zijn Canta op ruim driehonderd kilometer. “Dit had ik nooit verwacht, ik ben zo enorm blij.”

Vorige week heeft hij zijn tweedehands Canta kunnen kopen van iemand in Den Helder. “Eigenlijk was het iets boven mijn budget van 2300 euro maar de verkoper besloot na het horen van mijn verhaal honderdvijftig euro van de vraagprijs af te doen”, vertelt Jesse tegen Omroep Brabant.

De puber uit Nieuw-Vossemeer zat tot voor kort door zijn aandoening Gilles de la Tourette, in combinatie met autisme, al maanden aan huis gekluisterd. Jesse kan niet reizen met het openbaar vervoer omdat hij dan overprikkeld raakt. In overleg met zijn ouders heeft hij er daarom voor gekozen om dit jaar nog thuis te blijven totdat er speciaal onderwijs is gevonden dat bij hem aansluit.

Ik merk dat het beter gaat met mij.

Nu hij zijn eigen invalidenautootje heeft, komen de muren niet langer op hem af. “Hallo beste mensen, het is gelukt!”, staat er te lezen op pagina van Jesse op ‘Go Fund Me’.

Jesse heeft al tochtjes gemaakt naar Bergen op Zoom, Steenbergen en Sint Philipsland. “Ik heb mijn broertje opgehaald van school en ik ben met de hond weg geweest. Het mooie is dat ik geen tics krijg achter het stuur, ik merk dat het beter gaat met mij.”

Ik word vaak herkend, mensen toeteren of geven mij een duimpje omhoog.

Jesse is inmiddels een opvallende verschijning in zijn knalrode Canta in de omgeving van Nieuw-Vossemeer. “Ik word vaak herkend, mensen toeteren of geven mijn een duimpje omhoog. Ze zijn echt blij voor mij, ik wil daarom iedereen die gedoneerd heeft heel hartelijk bedanken.”

Jesse heeft er al een aantal ritjes opzitten.