Roosendaal

Jeugd Roosendaal doet mee aan Heel Roosendaal Kookt

Redactie Redactie

Heel Holland bakt is op de televisie ieder jaar een groot succes en nu vindt er in Roosendaal een soortgelijk initiatief plaats, maar dan voor kinderen: Heel Roosendaal Kookt. Vier weken lang krijgen de deelnemers wekelijks de opdracht om een gerechtje te maken. Dit met het doel om de jeugd die thuiszit in beweging te houden en ze te stimuleren om vaker gezond eten te maken.

Door: Jerom Huijskens en Vincent Krijtenburg

Heel Roosendaal Kookt is een project van JOGG (jongeren op gezond gewicht), een initiatief van de gemeente Roosendaal. Het wordt gecoördineerd door Meike van Wezel (SSNB). Zij stuurt wekelijks een nieuwe kookopdracht naar de deelnemers. Als het gerecht klaar is, dan maken de kinderen of de ouders hier foto’s en filmpjes van. Aan de hand daarvan worden de kinderen beoordeeld. Zo kiest de vakjury uiteindelijk een winnaar. Er wordt samengewerkt met koks van lokale horecagelegenheden.

Het idee

JOGG Roosendaal zet zich in om een gezonde leefomgeving voor kinderen te creëren. Van Wezel kreeg het idee van een ouder uit Roosendaal. “Heel Roosendaal Kookt is eigenlijk bedacht door een moeder die naar de gemeente kwam met het verhaal dat zij zich zorgen maakte dat haar kinderen nu niks te doen hebben, maar wel koken heel leuk vinden. Ze stelde voor om daar iets mee te doen. Toen kwamen we met het idee om de kinderen lekker te laten kokkerellen en er een wedstrijd van te maken,” vertelt Van Wezel.

De beoordeling

Heel Roosendaal Kookt begon vanaf 12 februari en is er in twee categorieën: 8-12 jaar en 13-18 jaar. De eerste opdracht is om een soepje te maken, daarna een voorgerechtje, gevolgd door een hoofdgerecht en als laatste een nagerechtje. Van Wezel zegt dat het doel is dat ze er uiteindelijk een heel menu mee kunnen samenstellen. De kinderen worden beoordeeld aan de hand van een aantal onderdelen: hygiëne, creativiteit, manier van bereiden, seizoensgebonden producten en of de gerechten gezond en vers zijn. De kinderen ontvangen van de chef-koks persoonlijke tips en complimenten voor hun gerechten. De winnaar van Heel Roosendaal Kookt kan zijn of haar gerecht uiteindelijk zien op de menukaart van een restaurant in Roosendaal.

Aan de kook

Nick (9) en Ralf Bol (12) zijn de eerste deelnemers die zich hadden aangemeld om mee te doen aan deze wedstrijd. Dinsdagochtend waren zij in twee teams soep aan het klaarmaken. Ralf ondersteund door zijn moeder maakte Snert zonder Erwt. Nick maakte samen met oma een tomatensoepje klaar. De jongens waren flink aan de slag. Om in twee teams te werken was een bewuste keuze vertelde Ralf. “Ik houd namelijk niet van tomatensoep.”