Hoogerheide

Jeugdland blijft ondanks coronamaatregelen onveranderd leuk

Maarten Elst Maarten Elst

Met vijf kleine wijzigingen is de 24ste editie van Jeugdland nog altijd even leuk als voorgaande edities, zo merkt de organisatie van de kindervakantieweek op. Met ruim 250 aanmeldingen is Jeugdland uitgeweken naar drie locaties binnen de gemeente Woensdrecht. Ook rijden de bekende Jeugdlandbussen dit jaar niet door de regio om de kinderen op te halen.

Het scoutingterrein Kooiduin aan de Kooiweg in Hoogerheide blijft vanzelfsprekend één van de drie terreinen van Jeugdland. “We hebben in april de inschrijvingen stopgezet, omdat we nog veel onduidelijkheid hadden met wat er wel en niet mocht”, vertelt Jeugdland-voorzitster Mirjam Geers. “Op dat moment hadden we 260 aanmeldingen. Daardoor is er besloten om de groep in drie te splitsen en naast Kooiduin ook kleinschaligere edities te laten doorgaan bij METO in Hoogerheide en bij WVV’67 in Woensdrecht.”

Vijf wijzigingen

Naast de veranderde locatie(s) moeten de jonge deelnemers en hun ouders nog rekening houden met een klein aantal aanpassingen. “De Jeugdlandbus die bij de vorige edities kinderen oppikte bij de bushaltes oppikten en naar Kooiduin bracht, rijdt dit jaar niet”, duidt Geers. “Ook is er dit jaar geen overnachting voor de groep ‘groene petten’. Disco’s zijn nog niet toegestaan en met de aanvullende regels voor het slapen en bereiden van eten vervalt de overnachting uit veiligheid voor iedereen.”

Ook de tijdsplanning is aangepast. “We hebben zogenaamde kiss-and-rides aangelegd. Nu de bussen niet meer rijden en we geen buitenstaanders op het terrein willen hebben, zetten ouders hun kinderen af bij de poort. Dat gebeurt in de ochtend, in de avond kunnen de kinderen worden opgehaald in het ophaalhalfuurtje.”

De vijfde en laatste wijziging is de vraag vanuit de organisatie om zoveel mogelijk zelf drinken mee te nemen naar Jeugdland. Waar tijdens vorige edities vooral om eigen lunchpakketjes werd gevraagd, wenst de organisatie ook dat kinderen hun eigen drinken meenemen. “Neem drinken mee in een hervulbare fles of bidon, dan kan je die overdag zelf hervullen”, staat in de gewijzigde regels te lezen.

‘Onveranderd leuk’

Echt veel impact hebben de veranderingen niet op het plezier van de kinderen. “Ze hebben nog altijd de tijd van hun leven merken we. Het thema dit jaar was toepasselijk ‘Op een onbewoond eiland’ wat alweer een jaar geleden is bedacht. Puur toeval, maar met de wijzigingen paste het goed in het verhaal”, aldus Geers.