Halderberge

Joep Onnink en Gemma Camphens winnaars Aanmoedigingsprijs en Jeugd Cultuurprijs

Van links naar rechts: Patrick Schouw, Joep Onnink, Gemma Camphens, Marijke Eigeman (foto: Peter van Trijen).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De 24-jarige kunstenaar Joep Onnink is de winnaar van de Aanmoedigingsprijs Halderberge 2024. En de 22-jarige Gemma Camphens heeft de Jeugd Cultuurprijs Vakjury 2024 gewonnen.

Het tweetal is woensdagavond verrast door wethouder Patrick Schouw in Café Onder de Toren in Oud Gastel.

Joep inspireert jongeren met zijn werken

Joep Onnink is geboren in Oudenbosch. Hij is een jonge kunstenaar en richt zijn werk op thema’s als volwassen worden en keuzes maken. Zo exposeert hij in de Nieuwe Veste in Breda met zijn expositie Growing Pains. Daar ontvangt Joep jongeren die hij inspireert en aanmoedigt om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven.

Als kunstenaar kleurt Joep graag buiten de lijntjes. Zo verwerkt hij persoonlijke ervaringen in zijn werk en verdiept hij zich in sociale en filosofische vraagstukken. “Zijn aanpak is origineel en onderscheidend”, aldus de gemeente. Ook zet Joep zich in voor meer kunst in de openbare ruimte. In 2023 nam hij deel aan de Kunst- en Atelierroute Halderberge, daar doet hij ook dit jaar weer aan mee.

Welke richting Joep op wil met zijn kunst weet hij nog niet precies. Dat kan zijn in de media, grafisch ontwerpen, fashion, tekenen, tattoo-art, ruimtelijk werk en fotografie. Maar dat hij carrière gaat/blijft maken in de kunst, is zeker. Hij wil mensen blijven raken en inspireren met zijn werk.

De vakjury ziet veel potentie in Joep. “Zijn werk onderscheidt zich door de kracht en urgentie van de boodschap. Hij weet op unieke wijze jongeren te inspireren en dat heeft een positieve impact op hun leven”, schrijft de vakjury.

Multi-talent Gemma

Zingen, vertellen, vormgeven en filmen: de 22-jarige Gemma Camphens uit Hoeven kan het allemaal. De Hoevense is volgens de vakjury een zelfbewust en bescheiden multi-talent die volop in ontwikkeling is. Daarom wint ze de Jeugd Cultuurprijs Halderberge 2024.

Muziek heeft Gemma vanuit huis meegekregen. Zo was haar opa organist, en ook haar moeder speelde orgel. Toen Gemma negen jaar was kreeg ze haar eerste gitaar en gitaarles. En al snel gaf ze kleine optredens, en ontdekte ze dat ze goed kon zingen.

Als zangeres heeft Gemma een hoog bereik. Ze zingt vooral sopraan of mezzosopraan. Dat doet ze solo en tweestemmig, en ook treedt ze regelmatig op met een bandje. Het liefst geeft Gemma kleine, intieme optredens. Op die manier heeft ze meer contact met mensen en kan ze zien of ze iemand raakt met haar muziek. Dat geeft Gemma voldoening.

Voor haar afstuderen heeft Gemma een afstudeervideo gemaakt, gebaseerd op verdrietige gebeurtenissen die ze recent heeft meegemaakt. Het thema van de video is Wat is genieten voor jou? Met die video hoopt Gemma een inspiratiebron te zijn voor haarzelf, maar ook voor anderen. De video is te zien tijdens de Kunst- en Atelierroute 2024.