Bergen op Zoom

Johan Rutten waarnemend gemeentesecretaris Bergen op Zoom

Johan Rutten (Foto: gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Tijdelijk topambtenaar Johan Rutten is benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Bergen op Zoom. Dat heeft wethouder Mignon van der Zwan donderdag bekendgemaakt. Rutten is sinds mei 2020 werkzaam bij de gemeente als ad-interim financieel directeur. Het college van B&W verwacht dat Rutten tot halverwege dit jaar de Bergse ambtenaren zal aansturen. Daarna is het de bedoeling dat de functie vast wordt ingevuld. Rutten volgt de gewezen topambtenaar Theo Wingens op, die eind vorig jaar het veld moest ruimen.

 

Door: Han Verbeem

Johan Rutten is in mei 2020 als ‘verandermanager’ geplaatst aan de ambtelijke top van het Bergse stadskantoor. Hij heeft de taak om de zeer zorgwekkende financiële situatie van de gemeente weer op orde te krijgen en de oplopende begrotingstekorten tegen te gaan. Rutten heeft de komende jaren, tot eind 2024, een bezuiniging van 13 miljoen euro door te voeren. Maar ook de bestuurscultuur moet fors verbeteren, zo hebben de Bergse raadspartijen afgesproken in het Focusakkoord. En tenslotte dient de gemeente zich te bezinnen op de kerntaken: wat behoort wel en wat niet tot het noodzakelijke takenpakket. Dat gaat gepaard met een ambtelijke reorganisatie waarbij tientallen banen op de tocht staan. Wethouder Van der Zwan heeft de Bergse gemeenteraad beloofd dat dit zoveel mogelijk via natuurlijk verloop zal gaan; gedwoningen ontslagen worden op het stadskantoor echter niet uitgesloten.

Zware opgaven

In een reactie laat Rutten weten verheugd te zijn met zijn tijdelijke benoeming als hoogste ambtenaar. “We staan met zijn allen voor zware opgaven”, aldus een schriftelijke verklaring. “Het is dankzij de kwaliteit, betrokkenheid en inzet die ik afgelopen maanden bij medewerkers heb ervaren, dat we deze klus met elkaar gaan klaren. Bergen op Zoom gaat mij aan het hart. Laten we daarom gezamenlijk verder bouwen aan de nieuwe toekomst van onze mooie gemeente.”