Roosendaal

Jong of oud: iedereen heeft herinneringen aan speeltuin Vrouwenhof

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Vlak na de oorlog had Roosendaal behoefte aan een ontspanningsplek voor kinderen. Daarom werd speeltuin Vrouwenhof ontworpen. Inmiddels is het 75 jaar later, en heeft menig inwoner van West-Brabant herinneringen aan deze plek. Reden voor een feestje dus, vindt Vrouwenhof-eigenaresse Liesbeth van Tilburg.

Trots wijst Liesbeth naar de nieuwe waterspeelplaats in de speeltuin. “Net nieuw, hebben we deze winter aangelegd”, vertelt ze. “Dit is heel lekker voor de kinderen op warme dagen.” Het watergebied is zo’n 500 vierkante meter groot, en bestaat uit zand, slootjes en speeltoestellen. “En aan de rand van het terras, zodat ouders goed op hun kinderen kunnen letten.”

De waterspeelplaats laat zien dat de speeltuin nog lang niet klaar is met ontwikkelen. “We blijven altijd vernieuwing aanbrengen. Het komt namelijk wel eens voor dat een speeltoestel weg moet, omdat het niet meer veilig genoeg is of simpelweg aan vervanging toe is.”

Veranderingen

In de loop der jaren is de speeltuin enorm veel veranderd. “Vroeger lag de focus echt op dieren. Je kon bijvoorbeeld als kind mee op een kar die door een pony getrokken werd. Dat is nu wel anders.” De dieren zijn helemaal verdwenen. Maar er zijn echt nog wel wat speeltoestellen uit die tijd. Een zweefmolen bijvoorbeeld, die in beweging komt doordat de kinderen zelf aan touwen moeten trekken. “Dat is denk ik wel ons oudste speeltoestel.”

Ook stond er vroeger een grote familieschommel. “Dat was altijd mijn favoriet”, vervolgt Liesbeth. “Maar die was te verouderd. Ik zou wel graag een nieuwe willen, daarom houden we momenteel een inzamelingsactie met het statiegeld van blikjes. Hopelijk kunnen we daar een nieuwe familieschommel van kopen!”

Jubileumfeest

Eigenlijk bestaat de speeltuin 8 augustus pas echt 75 jaar. “Maar dan zijn veel kinderen op vakantie.” En dus wordt het bijzondere jubileum op zaterdag 8 juli gevierd. “Er komen roofvogels, XL spellen en bungeetrampolines. Ook komt er een circusschool, en de kinderen kunnen hier workshops volgen. Het wordt echt heel leuk.”

De poorten openen zaterdag om 10 uur ‘s ochtends. Het wordt lekker warm. “Dan komt het dus extra goed uit dat we die waterspeelplaats hebben!” Tijden van wanneer welke activiteiten te doen zijn, zijn te vinden op de site van Vrouwenhof. Er gelden normale toegangsprijzen. “Maar natuurlijk hebben we die dag een hele hoop extra’s in de speeltuin”, aldus Liesbeth.

De glijbaan is een van de oudere speeltoestellen in de speeltuin.