Roosendaal

Jonge boeren nodigen jongste Roosendaalse raadsleden uit voor gemoedelijke barbecue en pittige quiz

Marc van der Bol (jonge boeren Roosendaal) en Menno Nefs (VVD) te gast in het Fractiehuis op ZuidWest FM

Kitty Joachems Kitty Joachems

Zondag vond er een bijzondere ontmoeting plaats tussen jonge Roosendaalse boeren en leden van de gemeenteraad onder de 35 jaar. Op initiatief van Marc van der Bol, zelf een jonge boer uit Moerstraten, maakten zij nader kennis met elkaar. Onder het genot van een barbecue werden hele moeilijke vragen aan de raadsleden voorgelegd.

Want hoeveel boerenbedrijven zijn er eigenlijk in de gemeente Roosendaal? Neemt de hoeveelheid neerslag in Nederland toe of af? En hoeveel stikstof die neerslaat op de Brabantse Wal komt van Antwerpen? Allemaal vragen waarop de raadsleden in de ludieke quiz ‘zakdoekje op, zakdoekje af’ antwoord moesten geven. En dat bleek nog niet eenvoudig.

Open discussie

Voor Van der Bol was het vooral belangrijk dat jonge boeren en jonge raadsleden elkaar beter leerden kennen. “Het is goed dat raadsleden weten wat er binnen het boerenbedrijf speelt en met welke uitdagingen wij als boeren te kampen hebben”, legt de jonge boer uit Moerstraten uit. “Andersom vinden wij het ook interessant om te ontdekken wat deze jonge politici beweegt. De quiz die we hebben gemaakt is een mooi opstapje naar een open discussie over actuele onderwerpen.”

Niet lijnrecht tegenover elkaar

In de gemeenteraad zitten dertien raadsleden die jonger zijn dan vijendertig jaar. Zij zijn verdeeld over diverse partijen, zowel in de oppositie als in de coalitie. Volgens Björn Rommens (PvdA), was het leuk om te ontdekken dat boeren ook ondernemers zijn die buiten de box durven te denken. “Het overheersende gevoel was vooral ‘fijn dat we met elkaar kunnen praten, zonder lijnrecht tegenover elkaar te staan’. Maar ook ‘Veel problemen zouden in Nederland sneller opgelost kunnen worden als men gewoon ook gezellig met een hapje en drankje samen kan komen en vrij met elkaar in gesprek kan gaan.’

Biermandje

Sebastiaan Hamans (CDA) en Mike de Waard (VLP) vinden dat het doel geslaagd is. Hamans: “leuke kennismaking en zeker ook gesproken over al de plannen en regels die op de agrariërs afkomen.” De Waard won de quiz en ging er met het felbegeerde biermandje vandoor. Maar dat was voor hem niet de enige reden waarom hij tevreden op de bijeenkomst terugkijkt. “Ik heb er veel van opgestoken. Goed initiatief!”

artikel gaat verder onder de foto

v.l.n.r. op de voorgrond: Stijn van Looveren en Björn Rommens, tweede rij Sebastiaan Hamans, Menno Nefs en daarachter Corrie van Leerzem en Mike de Waard

Mooie opkomst

Ondanks het zomerreces was er sprake van een mooie opkomst van jonge raadsleden. Stijn van Looveren (Roosendaalse Lijst) is erg enthousiast over de interessante gesprekken die hij en zijn collega raadsleden met de jonge agrariërs heeft gevoerd. “We spraken over de huidige problematiek in de landbouw en de zaken die nog op hen af gaan komen. Ik hoop dat we elkaar door deze bijeenkomst ook in de toekomst makkelijker weten te vinden als er kwesties omtrent het buitengebied en/of de landbouw op het programma staan”, aldus Van Looveren.

Samen werken aan een vruchtbare toekomst

“Het is goed dat jonge raadsleden en jonge ondernemende boeren op deze manier wat dichter bij elkaar komen”, vindt Corrie van Leerzem. Voor haar was er zondagmiddag misschien het minst te leren. Als raadslid voor Forum voor Democratie kent ze de Roosendaalse politiek en ze werkt al jaren op een varkensboerderij waardoor ze ook weet hoe het boerenleven eruitziet. Ze pleit ervoor om de boeren te betrekken bij de besluiten die conform de omgevingsvisie genomen moeten worden. “Ik hoop dat we samen kunnen werken aan een vruchtbare toekomst.”

Omgevingsvisie

In september vergadert de raad over de omgevingsvisie. Menno Nefs (VVD) “het is goed dat we nu meer inzicht hebben in de uitdagingen waarmee met name jonge boeren te kampen hebben. Het gaat immers om hun toekomst.” In het Fractiehuis op ZuidWest FM zei Nefs “op het moment dat we ons als fractie een standpunt gaan vormen is Marc van harte welkom om meer uitleg te geven. Die uitnodiging staat.”

Whatsappgroep

Voor Van der Bol is daarmee de eerste opzet geslaagd. Tegelijkertijd diende de barbecue volgens hem nog een ander doel. “We zitten met 42 jonge boeren in een Whatsappgroep. We houden elkaar in deze groep op de hoogte van actuele zaken. Een deel van deze boeren ken ik persoonlijk maar zeker niet iedereen. Op deze manier leerden wij elkaar dus ook wat beter kennen”, lacht Van der Bol.

Luister het hele interview

Ben je nieuwsgierig naar de antwoorden op de quizvragen hierboven? We bespraken de antwoorden in het Fractiehuis tijdens het interview met Van der Bol en Nefs.