West-Brabant

Jonge mantelzorgers gaan taarten versieren en mountainbiken

Maarten Elst Maarten Elst

Concrete cijfers voor de Brabantse Wal zijn er niet, maar Lars van der Beek, wethouder gemeente Woensdrecht en Lenny Winkel, coördinator mantelzorg Brabantse Wal, vermoeden dat het aantal gelijk met het landelijke gemiddelde ligt. Naar schatting één op de vier of vijf kinderen in Nederland groeit op in een gezin waar veel zorg uitgaat naar andere gezinsleden. Om deze jongeren eens in het zonnetje te zetten, komt Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal met twee activiteiten speciaal voor hen. De jongste mantelzorgers gaan in Bergen op Zoom taarten versieren. Voor mantelzorgers van 13 jaar en ouder staat een clinic mountainbiken op het programma.

Binnen de gemeente Woensdrecht staan 700 personen geregistreerd als mantelzorger. “Dit varieert van dagelijkse zorg voor dementerenden tot enkele zorgmomenten per week”, vertelt Winkel. “Met het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal zetten wij ons in voor mantelzorgers. We staan open voor verhalen en willen een hand bieden daar waar kan.”

“Als vanzelfsprekend”

Wethouder Lars van der Beek heeft mantelzorg in zijn portefeuille zitten binnen de gemeente Woensdrecht. Hij onderkent eveneens het belang van het luisterende oor dat het Steunpunt biedt. “Kinderen nemen de situatie vaak zoals die is en vervullen ‘als vanzelfsprekend’ hun rol hierin. Het doet goed om de jonge mantelzorgers tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger te zien genieten.”

Dit jaar is de landelijke week van de jonge mantelzorgers van dinsdag 1 juni tot en met maandag 7 juni. De week begint met een webinar voor professionals. In een educatieve webinar worden zij bijgepraat over het herkennen van jonge mantelzorgers en ondersteuningsmogelijkheden die men kan bieden. Deze dag wordt interactief vormgegeven met medewerking van een aantal jonge mantelzorgers. De webinar begint om 16.00 uur en is online te volgen.

Clinic en workshop

Jonge mantelzorgers uit de drie gemeenten op de Brabantse Wal mogen zich aanmelden voor twee ontspannende activiteiten. Op woensdagmiddag gaan de jongste mantelzorgers van 6 tot en met 12 jaar in het Doe-centrum in Bergen op Zoom met een workshop taartjes versieren. Van 13.30 uur tot en met 16.00 uur worden hun zorgen uit handen genomen waarna ze zorgeloos hun creatieve gang kunnen gaan.

Voor jongeren van 13 jaar en ouder is er ook een speciale activiteit op zaterdag 5 juni. In de bossen bij de Volksabdij in Ossendrecht kunnen jongeren ruim twee uur mountainbiken. Aanmelden hiervoor kan door een mailtje met naam, adres en geboortedatum te sturen naar [email protected].

Wie nog vragen heeft, kan altijd bellen met Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal. Via telefoonnummer 0164-672049 is het team te bereiken. Ook mailen kan door een mail te sturen naar [email protected].