Bergen op Zoom

Jonge vissers komen samen bij Binnenschelde: ‘Net een grote karper gevangen!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bijna zeventig jonge vissertjes kwamen woensdag samen bij de Binnenschelde in Bergen op Zoom. Ze namen deel aan het JeugdVISevent, georganiseerd door HSV De Streyenvissers. Voor sommigen was het een kennismaking met de hengelsport, maar er liepen ook veel ervaren vissers rond. “Van vissen krijg ik rust in mijn hoofd.”

“Dit is waar je het voor doet”, zegt Streyenvissers-secretaris Johan Bernaards tevreden. Achter hem zijn tientallen kinderen aan het vissen, ervaringen aan het uitdelen en aan het luisteren naar de verschillende workshops. “We willen met dit evenement kinderen enthousiasmeren over het vissen, dat is volgens mij aardig gelukt.”

Langs het water van de Binnenschelde staan verschillende groepjes opgesteld. “De kinderen kunnen karpervissen, roofvissen, precisiewerpen”, somt Bernaards op. “Er valt van alles te doen. En naast dat we ze enthousiast willen maken over de hengelsport, willen we ze natuurlijk ook wat leren.”

Educatief

Want hoe haal je nou eigenlijk een vis op de juiste manier van een haakje? En wat doe je met de vis nadat je hem hebt gevangen? “Ik heb mijn vis net weer vrijgelaten”, vertelt een jongetje met een bril. “Ik had een grote karper gevangen. Mijn grootste vis ooit. Hij was heel glibberig.” Dat de vis gewoon weer terug het water in moet is heel belangrijk. “Alle vissen zetten we gewoon weer terug uit. Er gaat er geen één mee naar huis”, legt een ervaren visser uit aan de club kinderen.

Vissen is een stukje opvoeding.

Voor vismeester Jeff Waleboer is het ontzettend belangrijk dat meer kinderen gaan vissen. “Dat is toch een stukje opvoeding”, meent hij. “Lekker de natuur in, met je vrienden. Je leert wat over vissen, maar ook over kikkers en salamanders. De kinderen worden vies. En het is gewoon goed voor ze.”

Een jongen met een oranje shirt en een pet vertelt dat hij dagelijks vist. “Omdat ik er heel rustig van wordt. Het maakt mijn hoofd rustig.” Over het antwoord op de vraag wat hij het leukste vindt aan vissen, hoeft hij niet lang na te denken. “Het gevecht dat je hebt als je een grote vis binnenhaalt! Daarom zou ik graag eens een snoek willen vangen. Die hebben 700 tanden, veel hè.”

Visles op scholen

Vismeester Waleboer is blij met de grote opkomst van het JeugdVISevent. “Ik ga komend jaar ook lessen geven op basisscholen. Eerst een theorieles, en daarna naar buiten. Dan gaan we met zijn allen vissen. Dat zal in het begin vooral in Bergen op Zoom zijn, maar als het aan mij ligt dan op een gegeven moment ook daarbuiten. ”

Aan het einde van het visevenement krijgen alle kinderen een goodiebag en een vishengel. “Mocht je dit lezen of horen en je zit op de bank, haal dan een vishengel, en ga lekker vissen!”, betoogt een jongen enthousiast. “Het is echt súperleuk!”

Deze jongen wacht geduldig tot hij beet heeft.