Roosendaal

Jonge vrouwen centraal in fototentoonstelling Roosendaal

Redactie Redactie

Vanaf 28 augustus tot 1 november is het werk van Isa de Jong te bewonderen in museum Tongerlohuys. Ze combineerden portretfoto’s, illustraties en handgeschreven teksten van twintig verschillende twintig jarige jonge vrouwen.

Door Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Vandaag groei ik is de eerste editie van de mix talentontwikkeling geïnspireerd op het fotoboek Wij zijn 17, gepubliceerd in 1955 door Johan van der Keuken. In deze serie krijgen jonge hedendaagse fotograven de gelegenheid nieuw werk te maken, geïnspireerd en gebaseerd op werk van andere fotograven uit een privé- of museumcollectie. Dankzij de steun van verschillende culturele instellingen uit de omgeving kwam dit project van museum Tongerlohuys en stichting Beeldmix tot stand.

Fotografe Isa de Jong

Isa de Jong is ervan bewust dat de vrouwen zich blootstelden en verhalen onthulden over algemene onhandigheid, verwarring en opwinding van deze tijd. Om te voorkomen dat de vrouwen daar op zouden worden bevooroordeeld zijn de illustraties en handgeschreven teksten niet gekoppeld aan de zelfportretten. Aan het project heeft De Jong twintig nieuwe vriendinnen over gehouden. De één met, de ander zonder rugzak. Als er iets is kunnen ze bij haar terecht. ‘’Sommigen vrouwen vertellen meer aan mij, dan aan de ouders’’, aldus De Jong, trots terugkijkend op de rauwe en intieme inkijk in het leven van de vrouwen.

Expeditie

De expeditie is te zien op twee 2 locaties. Zelfportretten en illustraties op station Roosendaal en een uitgebreider deel in museum Tongerlohuys. In het museum staan zelfportreten, illustraties en handgeschreven teksten op een moderne en kindvriendelijke manier tentoongesteld. Het boek Wij zijn 17, inspiratie bron van het project, staat netjes in een vitrine.