Bergen op Zoom

Jongeren maken clips over Bergse historie: ‘Wilden het niet corny maken’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Verbinding creëren tussen het West-Brabants archief, de historie van Bergen op Zoom en de tieners uit de stad. Dat is het doel van Project Beeldspraak. Een aantal jonge talenten schreef, aan de hand van een archieffoto, een muziektekst. Op diverse locaties werden vervolgens videoclips geschoten. “Jongeren luisteren dit eerder dan Merck toch hoe sterck.”

Projectleider Chandre Nandoe van stichting Non Formeel vindt dat jongeren te weinig de kans krijgen om creatieve talenten te ontwikkelen. “Het leek ons een leuke uitdaging om elementen uit Bergen op Zoom te verbinden met jongeren.” Daarom werd samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie het Project Beeldspraak ontwikkeld.

Spoken word en rap

In het project kregen jongeren een foto uit het West-Brabants archief te zien, waar zij vervolgens een tekst bij schreven. De 19-jarige Storm Mol uit Halsteren raakte geïnspireerd door een foto uit 1914, waarop Belgische vluchtelingen in Bergen op Zoom tijdens de Eerste Wereldoorlog te zien zijn.

Hij schreef vervolgens een spoken word over de huidige kritiek op vluchtelingen en het bijbehorende beleid. “Het is negatief geframed. Niemand vlucht als politieke actie of om democratische druk uit te oefenen. Je vlucht voor je leven,” legt hij uit.

Ook schreef hij een nummer over de spiritusfabriek in Bergen op Zoom. ‘Spiritus haalde de spirit uit de stad,’ rapt hij. Volgens hem was de aankoop van de spiritusfabriek een ramp voor het beleid en de economische situatie van de stad.

Creatieve verwerking van gebeurtenissen

In de nummers koppelen de jongeren de geschiedenis dus aan de actualiteit. “Maar we wilden het niet corny (oubollig, red.) maken. Het is een creatieve verwerking van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in Bergen op Zoom. De jongeren schreven hier hun eigen, maatschappijkritische visie bij.”