Roosendaal

Jongerenraad verleent eerste hulp bij jongerenvraagstukken aan Roosendaalse gemeenteraad

Kitty Joachems Kitty Joachems

Woensdagavond kwam er rond negen uur ‘s avonds een oude ambulance met zwaailicht en sirene de Markt op rijden in Roosendaal. Voor het oude raadhuis stopte de ambulance en sprongen een aantal jongerendokters uit het voertuig. Ze knielden neer bij een jongeman die ogenschijnlijk roerloos op de grond lag. In sneltreinvaart onderzochten ze de jongen. Ze wisten al snel wat hij nodig had.

“Kunnen jullie helpen deze man een stem te geven”, vroeg één van de ‘artsen’ aan de raadsleden die het hele tafereel bekeken vanaf het bordes. De vraag werd met gejuich beantwoord. Er was overigens geen reden voor paniek. Het ging om een ludieke actie van de vernieuwde Jongerenraad.

Kruip in de huid van de jongeren

Daarna verplaatsten de leden van de Jongerenraad en de gemeenteraad zich naar de raadszaal. Daar gaf de Jongerenraad een presentatie en stelde het nieuwe bestuur van de Jongerenraad zich voor. Vervolgens hielden ze een korte werksessie met de raadsleden. “We verzochten de leden van de gemeenteraad om tijdens interactieve tafelgesprekken in de huid van de jongeren te kruipen”, legt Sebastiaan Waegemaekers uit. Waegemaekers was tot voor kort voorzitter van de Jongerenraad. “We wilden dat de raadsleden niet zelf een mening vormden maar zich echt afvroegen hoe een jongere over dit onderwerp zou denken.”

In gesprek blijven

De leden van de Jongerenraad kozen daarvoor onderwerpen uit het ambitieprogramma. Er werd gesproken over veiligheid, 100.000+ gemeente, mentale gezondheid en jongerenparticipatie. Aan het eind van de sessie nodigde de Jongerenraad de raadsleden uit om de komende drie jaar in gesprek te blijven over deze en nog veel andere onderwerpen. Die oproep was vooral gericht op de jonge raadsleden.

EHBO-kit en pleisters

Tot slot ontvingen de aanwezige raadsleden een EHBO-kit met pleisters en de laatste adviezen van de ‘jongerendokters’. De raadsleden en de Jongerenraad kijken terug op een geslaagde sessie. “We kregen toffe reacties van de vele raadsleden die aanwezig waren”, aldus Waegemaekers.

Komende woensdagavond, 8 maart, is het nieuwe bestuur van de Jongerenraad te gast in Het Fractiehuis op ZuidWest FM.