Roosendaal

Jos fietst met schildersezel door de streek en zet mooiste plekjes op doek

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Grote kans dat je hem weleens gezien hebt op een schilderachtig plekje in West-Brabant. Vergezeld van zijn fiets en schildersezel is hij dan ook nauwelijks te missen. De Roosendaalse kunstschilder Jos Antens (56) vertrouwde al menig bekend tafereeltje uit de streek toe aan het canvas. De foto’s van zijn schilderijen zijn razend populair op social media. Maar ook de schilder zelf wordt steeds vaker herkend op straat.

De Basiliek in Oudenbosch, de vernieuwde Haven in Zevenbergen of de Oude Markt in Roosendaal. Ze werden allemaal al eens vereeuwigd in olieverf door Jos. Het is vooral de herkenbaarheid van zijn werk dat aanspreekt bij het grote publiek. “Ik stap op mijn fiets, kijk goed rond en dan zie ik leuke plekjes die ik kan schilderen. Wanneer de zon schijnt, gaat het snel. Bij grijs weer kan ik soms wel dertig kilometer rond rijden voordat ik beet heb”, vertelt Jos aan Omroep Brabant.

Ik word steeds vaker herkend in Roosendaal

De Roosendaalse kunstenaar is niet alleen bedreven met zijn penseel. Het zijn vooral ook de filmpjes die hij maakt van zijn schilderavonturen die gewaardeerd worden op internet. “Ik word steeds vaker herkend in Roosendaal en omgeving. Vooral door mensen die actief zijn op social media. Dan roepen ze: ‘ik zie het vanavond wel op facebook hè’. Soms vragen mensen zelfs of ze met mij op de foto mogen.”

De docent beeldende vorming en lichamelijke opvoeding van het Markland College in Oudenbosch wist al vanaf kinds af aan dat hij verder wilde met zijn tekentalent. Hij volgde verschillende vakopleidingen en won meerdere schilderwedstrijden. “Het zou mooi zou zijn wanneer ik meer schilderijen zou verkopen en eerder met pensioen zou kunnen. Aan de andere kant moet ik dan misschien wel iedere dag in mijn auto stappen en ergens naar toe rijden. Als het ‘moeten’ wordt, gaat misschien de lol er vanaf.”

Hier zijn nog heel veel mooie plekjes

Door de jaren heen heeft Jos zowat alle markante gebouwen en plekjes in de regio al weleens geschilderd. Toch is hij zijn muze, zijn streek, nog lang niet beu. “Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik dacht eerst dat je naar Antwerpen, Amsterdam of naar de kust moest om iets moois te schilderen. Tijdens mij fietstochten ontdekte ik dat hier nog heel veel mooie plekjes zijn. Typische Roosendaalse huizen bijvoorbeeld, zoals aan de Boulevard Antverpia die ik onlangs heb geschilderd.”

“Vincent van Gogh ging naar Frankrijk omdat je daar vaker mooi weer hebt. De mooiste schilderijen maak je ook met fel zonlicht en schaduw. Maar ik heb meer schilderijen verkocht dan Van Gogh dus wat dat betreft, heb ik het beter gedaan”, grapt Jos.

Een aantal van de werken van Jos Antens is nog tot 7 november te zien tijdens een expositie aan de Markt in Roosendaal.