Bergen op Zoom

Josita Niederer-Delhez, ‘de vrouw van’, stapt de Bergse politiek in

Han Verbeem

De Bergse VVD heeft de kieslijst vastgesteld en in de topvijf staat de naam van een opvallende nieuwkomer: Josita Niederer-Delhez. Josita is in de regio bekend als de echtgenote van de Roosendaalse oud-burgemeester Jacques Niederer. Als geboren en getogen Bergse wil ze zich inzetten voor de samenleving en kiest nu, na haar man, zélf voor een politieke carrière. Met een plaats vier én als eerste vrouw op de kieslijst maakt ze een goede kans van slagen. Ze gaat de verkiezingen in met haar meisjesnaam -Josita Delhez- omdat ze vooral zichzélf wil zijn.

Josita is een geboren en getogen Bergse, ging naar het Mollerlyeum naar verliet vervolgens de Scheldestad om met haar man mee te gaan naar Breda. Jarenlang was ze ‘de vrouw van’, want echtgenoot Jacques maakte bij de VVD een carrière als wethouder, Kamerlid en later burgemeester – aanvankelijk in diens geboorteplaats Weert en uiteindelijk in Roosendaal. Sinds 2019 woont het echtpaar in een historische stadswoning buiten het Bergse stadscentrum.

Cultuur en veiligheid

Als raadslid wil ze zich inzetten voor cultuur en voor veiligheid. Het zijn twee belangrijke thema’s voor Bergen op Zoom. De cultuursector staat zwaar onder druk, enerzijds door de miljoenenbezuinigingen bij de gemeente en anderzijds door de gevolgen van de coronacrisis. “Cultuur zit in het DNA van de Bergenaren”, zegt ze. Jarenlang is ze voorzitter van het HIC, de vrijwilligersorganisatie die historische kledij maakt voor toneel- en theatervoorstellingen in Bergen op Zoom. Veiligheid is ook een ‘hot item’ in Bergen op Zoom en de omliggende regio. “We willen dat Bergenaren zich veilig kunnen voelen.”

Meer vrouwen

Josita is een liberaal in hart en nieren en ruim 35 jaar lid van de VVD. De Bergse politiek is van oudsher een mannenwereld, moet ze constateren, en daar wil ze verandering in brengen. “Er zitten nog veel te weinig vrouwen in de raad.” Het is vaak niet gebrek aan ambitie, zegt Josita, “maar het komt er gewoon niet van.” Met haar kandidatuur wil ze ook andere vrouwen enthousiasmeren en interesseren voor de lokale politiek.

Een stad waar je je thuis voelt

En wat ze wil bereiken, de komende vier jaar? “We gaan er vol voor om nieuwe woningen te creëren voor jong én oud. Dan is Bergen op Zoom een fijne stad om te wonen en te werken, om onderwijs te volgen. Een stad waar je je écht in thuis voelt”, zegt ze. Maar eerst is het nog campagnetijd. En ook echtgenoot Jacques gaat mee flyeren en canvassen. “Absoluut, hij staat vol achter me”, zegt ze lachend. “We zijn een ijzersterk team.”