West-Brabant

JTC en Natuurpodium gaan intensiever werken aan ‘vuile vraagstukken’

Maarten Elst Maarten Elst

Het Jan Tinbergen College in Roosendaal en Natuurpodium in Bergen op Zoom gaan nog intensiever met elkaar samenwerken. De twee partijen deden samen al onderzoek naar vuile vraagstukken, maar gaan nu op structurele basis samenwerken. Scholieren van het JTC met een voorkeur voor bétavakken zullen samen met medewerkers van het Natuurpodium de natuur in gaan voor onderzoek.

Door: Maarten Elst

Woensdagmiddag hebben Charles van Wettum, rector van het Jan Tinbergen College in Roosendaal, en Robert Deliën van Natuurpodium in Bergen op Zoom een overeenkomst ondertekend om samen intensiever samen te werken voor ‘vuile vraagstukken’. ,,Scholieren van alle jaargangen met een interesse in de zogeheten bétavakken gaan nog meer praktijkgericht aan het werk”, vertelt Van Wettum.

,,De scholieren kunnen ‘vuile vraagstukken’ verwachten”, vult Deliën aan. ,,Dilemma’s die te maken hebben met de relatie tussen mensen en natuur. Dus we gaan het hebben over ecotoerisme. We willen in de natuur recreëren, maar tegelijkertijd de natuur ook beschermen. Zo hebben we een lijst met projecten waarmee we aan de slag kunnen gaan.”

JTECH en MavoToDo

De samenwerking is voornamelijk bedoeld voor jongeren met een bovengemiddelde interesse in vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. ,,Binnen het JTC hebben we vakken als JTECH en MavoToDo waar deze projecten naadloos op aansluiten”, geeft de rector aan. ,,Bij al die vakken willen we meer naar de praktische kant. Leren analyseren, nadenken, creatief een oplossing willen bedenken.”

Voor Natuurpodium is het geen kwestie van kiezen tussen scholen, geeft Deliën aan. ,,We zijn met Natuurpodium gezeteld in Bergen op Zoom en hebben lesprogramma’s voor gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. Het JTC was als een van de eerste scholen waarmee we een paar jaar geleden zijn gaan samenwerken en is nu de eerste school waarmee we een overeenkomst hebben.”