Bergen op Zoom

Jubilerend bouwbedrijf overhandigt flink bedrag voor Bezoekerscentrum Militaire Erevelden

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vrijdagmorgen is een cheque van 13.200 euro overhandigd aan Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom. Het is een cadeau van De Kok Bouwgroep, vanwege het 100-jarige bestaan dat dit familiebedrijf onlangs vierde. Als alles volgens plan verloopt start de bouw van het centrum nog dit jaar.

Aan de Ruytershoveweg tussen Heerle en Bergen op Zoom liggen de Engelse en Canadese Militaire Begraafplaatsen. Gescheiden voor een stukje bos met een nare maar indrukwekkende geschiedenis. Wie vanaf de weg kijkt richting de plaats waar het bezoekerscentrum komt te staan heeft de indruk een brede oprijlaan te zien, die uitloopt in een nog grotere lege cirkel. Zoals je ook wel voor grote landhuizen ziet, bedoeld om auto’s een rondje te laten maken.

Historische plek

Luguber genoeg is dat laatste ook precies wat hier ooit gebeurde. Vrachtwagens reden hier het terrein op om de lijken van gesneuvelde soldaten uit te laden, die vervolgens op de Engelse of Canadese begraafplaatsen een laatste rustplaats kregen.

Achter deze plek, die -hoe gruwelijk ook- een historische betekenis heeft gekregen, komt het Bezoekerscentrum Militaire Erevelden. Waar straks aandacht wordt besteed aan verleden, heden en toekomst.

Vereerd

Om dit plan te realiseren is een flink bedrag nodig. Dat besefte ook bouwbedrijf De Kok zich, en toen het jubileumfeest in zicht kwam viel al snel het besluit om hier geld voor in te zamelen. Vanzelfsprekend heeft het bedrijf zelf ook een flinke bijdrage gedaan. Met een symbolische cheque werd dat bedrag, op de plaats waar het centrum gaat komen, overhandigd. Directeur Bart de Kok gaf aan zeer vereerd te zijn dit te mogen doen; “Laat het de bouwstenen zijn voor de toekomst.”

Logische keuze

De keuze voor dit doel is best een logische, legt De Kok uit. In die honderd jaar bedrijfsgeschiedenis speelde de oorlog natuurlijk een grote rol. Alleen al vanwege de wederopbouw, waarbij veel woningen moesten worden gerealiseerd. In een kort interview vertelt hij er grote waarde aan te hechten dat toekomstige generaties het besef van dit verleden en de impact ervan vasthouden.

Voorzitter Giel Janssen, voorzitter is zeer blij met de financiële steun die echt uit allerlei hoeken van de regio kwam, en komt. De bouw start hierdoor nog in 2024 en is in de loop van 2025 klaar. Op 4 en 5 mei is nog niet alles af, denkt hij. Maar als het goed is staat dan wel het gebouw en kan iedereen dat alvast komen bekijken.

Meer weten over het bezoekerscentrum? Klik dan eens hier.

Een sfeerimpressie geeft alvast een beeld van hoe het bezoekerscentrum er straks uit zal zien. Afbeelding: website Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom.