Huijbergen

Juf Anja stopt na 44 jaar als kleuterjuf in Huijbergen

Maarten Elst Maarten Elst

Wie heeft er nu in Huijbergen geen les gehad van kleuterjuf Anja van Loon? Na 44 jaar legt de Bergse basisschoollerares definitief het (digitale) krijtje neer. Haar gehele loopbaan heeft ze in Huijbergen doorgebracht. Samen met haar man, die begin deze maand met pensioen is gegaan, arriveerde ze woensdag met een camper bij de Huijbergse basisschool. Met een spelletjesochtend in een winters thema is er definitief een eind gekomen aan het tijdperk van Van Loon.

Door: Maarten Elst

Nog een laatste keer kijkt ze haar lokaal in. Generaties Huijbergenaren zetten hun eerste voorzichtige stapjes op de basisschool bij Van Loon. ,,Sinds de zomer van 1986 is dit lokaal ook echt mijn lokaal”, vertelt de kleuterjuf die in haar 44-jarige loopbaan eenmalig een uitstapje maakte naar groep vier op dezelfde basisschool. ,,In 1976 ben ik begonnen op de kleuterschool aan de Dorpsstraat in Huijbergen, hier om de hoek. In 1985 zijn de kleuters samengevoegd met de basisschool hier aan de Boomstraat.”

Motors

Het is niet de eerste keer dat Van Loon in het zonnetje wordt gezet. Negentien zomers geleden vierde de Bergse haar 25-jarige jubileum op de Huijbergse basisschool. ,,Destijds werden we met motoren opgehaald bij mij thuis, we waren fanatieke motorrijders in die tijd. In mijn eerste jaar op de kleuterschool, nu 44 jaar geleden dus, reed ik ook elke dag met het brommertje van Bergen op Zoom naar Huijbergen om les te geven. Een oud-kleuter, die bij ons ook stage heeft gelopen en van wie twee kinderen ook van mij les hebben gekregen, haalde me vanochtend op met de camper om naar het feest te komen. Hier ter plaatse kreeg ik een fantastisch ontvangst, wat zagen de kinderen er leuk verkleed in thema uit”, vertelt Van Loon.

Après-ski bar

Alle leerlingen van de basisschool waren volledig in wintersportoutfit en zwaaide met Oostenrijkse vlaggetjes. Geen toeval, zo weet Van Loon. ,,Oostenrijk is ons favoriete vakantieland. Samen met mijn man gaan we jaarlijks op wintersport naar Oostenrijk. Echt heel leuk bedacht, het zag er fantastisch uit.”