Bergen op Zoom

Juffen gaan bij kleuters langs om te proosten op het nieuwe jaar

Juf Sharon van Beers proost met Stan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De juffen van basisschool Lodijke in Bergen op Zoom hebben maandag hun kleuters thuis verrast. De kinderen gaan niet naar school, maar krijgen online les. En dus missen de juffen en kleuters elkaar. Om elkaar toch even persoonlijk een gelukkig nieuwjaar te wensen, zijn de kleuterjuffen daarom maar op huisbezoek gegaan. Om bij de voordeur te kunnen proosten op 2021.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

“Hallo!” Stan doet zelf de deur open voor zijn juf Sharon van Beers. Het is even wennen, zo in de deuropening. Maar natuurlijk wel fijn om elkaar weer te zien. De juf komt om te proosten op het nieuwe jaar. Samen met haar collega’s van IKC Lodijke in Bergen op Zoom gaat ze meer dan 100 adressen langs om de kleuters gedag te zeggen. En om met allemaal te proosten, met een champagneglas vol met… sap.

Tasjes met spullen om thuis te werken

Maar er wordt ook meteen gewerkt, legt juf Liselotte Plouvier uit. “Vandaag gaan we bij alle kleuterklassen bij de kinderen thuis een tasje brengen met allerlei spullen die ze de komende twee weken nodig hebben voor thuisonderwijs. Bijvoorbeeld verschillende werkbladen die ze thuis kunnen gaan maken, maar ook allerlei materiaal voor knutselwerkjes. De knutselwerkjes gaan wij dan via een online les uitleggen aan de kinderen. En dan hebben ze de materialen thuis om er mee aan de slag te gaan.”

Van Beers hurkt bij de voordeur en geeft Stan zijn tasje. “Zullen we samen gaan proosten?” Terwijl Stan nee schudt, vraagt ze onverstoorbaar: “Heb je een glas voor mij?” Met moeder veilig achter hem doet Stan natuurlijk graag mee. “Stan, gelukkig nieuwjaar!” Zachtjes antwoord hij “Gelukkig nieuwjaar!” De glazen tikken tegen elkaar en Stan geniet van z’n vruchtensapje. “Nou, da’s even gezellig!” glimlacht z’n moeder.

Langs de voordeuren van 120 kleuters

Met 8 juffen zo’n 120 kleuters bezoeken kost een volle middag. Ze hebben het er graag voor over. “Dan kunnen we alle kinderen even een gelukkig nieuwjaar wensen. Hebben ze toch even een persoonlijker momentje dan dat we hebben in het online lesgeven,” legt Plouvier uit. “En we vinden het op deze manier dus heel belangrijk dat alle kinderen weten dat wij er voor ze zijn.”

Op het volgende adres doet Ilay de deur open. Hij straalt als hij zijn juf ziet staan. Opnieuw hurkt Van Beers om op ooghoogte te komen met haar kleuter. “Ben je d’r klaar voor?” roept ze enthousiast. Overtuigd antwoordt Ilay “Ja!” en hij houdt z’n champagneglas al omhoog. “Proost en gelukkig nieuwjaar!”