Hoogerheide

Jumbo eerste dementievriendelijke supermarkt van Hoogerheide

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Jumbo in Hoogerheide is de eerste supermarkt in het dorp die zich dementievriendelijk mag noemen. Maandagochtend werd de sticker ‘samen dementievriendelijk’ op de winkelruit geplakt.

De afdeling West-Brabant van Alzheimer Nederland kwam een officieel certificaat brengen en een sticker voor op de winkelruit. Ook wethouder Lars van der Beek kwam ondernemer Paul Lucius feliciteren met zijn titel ‘dementievriendelijke winkelier’. Het was de beloning voor een speciale training die Lucius en zijn personeel hebben gedaan.

Getraind winkelpersoneel

De training helpt winkelpersoneel anders om te gaan met dementerende winkelbezoekers. Mensen met dementie kunnen er voortaan op rekenen dat ze wat extra aandacht krijgen en dat het personeel begrip voor hen heeft. Volgens Ad Vos van Alzheimer Nederland, afdeling West-Brabant, krijgt 1 op 5 mensen op latere leeftijd een vorm van dementie. Bij vrouwen is dat zelfs 1 op 3. Bijna iedereen krijgt in zijn leven dus wel te maken met een familielid dat dement wordt.

Volgens Vos is het dan ook belangrijk die grote groep mensen te blijven helpen. “Zolang er geen medicijn is voor dementie, zullen wij er met z’n allen voor moeten zorgen en er aan mee moeten werken dat mensen met dementie zo lang en zo goed als mogelijk in de samenleving kunnen blijven functioneren.”

Lastige situaties oplossen

Getraind winkelpersoneel gaat anders om met lastige situaties die soms kunnen ontstaan als iemand met dementie in je winkel komt. Vos legt uit: “Mensen met dementie kunnen in een winkel wel eens iets doen wat niet helemaal klopt. Bijvoorbeeld, het kan best zijn dat iemand eens een keer iets meeneemt wat niet afgerekend is.”

Volgens Vos werd vroeger vaak de politie gebeld in zulke situaties en kregen mensen een proces verbaal of werden meegenomen naar het politiebureau. Dat moet anders bij mensen met dementie, vindt hij. “Wij streven er naar in zo’n geval dat medewerkers van de winkel dat onderkennen en dan andere actie ondernemen dan wanneer je bijvoorbeeld winkeldiefstal zou hebben.”

SamenDementieVriendelijk.nl

Meer informatie over omgaan met mensen met dementie is te vinden op de website SamenDementieVriendelijk.nl. Daar vind je bijvoorbeeld een gratis online training van 15 minuten, zodat je voortaan weet wat je kunt doen om te helpen.