Bergen op Zoom

Kaalslag Oscar van Hemelpark in Bergen op Zoom roept vragen op bij buurtbewoners

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Tomlin Smits Tomlin Smits

      Buurtbewoners van het Oscar van Hemelpark in Bergen op Zoom werden onlangs opgeschrikt door geluid. Tot hun verbazing vond er een ware veldslag plaats in het park. Zowel bomen als struiken werden uit de grond gerukt. De omwonenden willen nu vooral weten: waarom wisten zij hier niks vanaf?

      Buurtbewoners Anja Besseling en Rian Verheul laten tijdens een rondje door het park zien wat er allemaal veranderd is. “Dit was vroeger één groene wal, maar je ziet het, er staan nog maar een paar boompjes”, verzucht Besseling. De onderkant van de wal is daarbij zelfs helemaal kaalgeplukt. Verheul legt uit hoe het die dag allemaal in zijn werk ging. “Ik zag ineens allemaal bulldozers die begonnen te graven en hele boompjes en plantjes uit de grond te trekken. Toen dacht ik: jeetje, wat is dit nou?”

      Participatie is weg

      De buurtbewoners hadden geen flauw idee wat er gebeurde. “Wij zijn niet helemaal niet geïnformeerd over de werkzaamheden. Wij dachten dat die mensen onderhoud kwamen plekken”, zegt Besseling. Maar volgens Besseling leken de werkzaamheden meer op kaalslag dan op het uitvoeren van onderhoud. Ook Verheul schrok van de wijze waarom de uitvoerders te werk gingen. “Ik woon hier al bijna dertig jaar, maar dit heb ik hier nog nooit gezien.” Het grootste nadeel aan de kaalslag is dat de omwonenden nu grotendeels hun privacy kwijt zijn.

      Ook de lokale politiek is inmiddels betrokken geraakt. Burgerlid Ad Vermeulen (GBWP) vindt de gang van zaken niet de juiste. “Het is op een rampzalige manier gesnoeid. En dat is niet met een schaar gedaan, maar het is er gewoon uitgerukt.” Vermeulen zegt daarnaast dat de buurtbewoners betrokken hadden moeten worden bij het proces. “De participatie is gewoon weg. Dat is voor ons wel het belangrijkste.” Inmiddels heeft hij daarom ook raadsvragen gesteld, waarin onder meer staan waarom de gemeente Bergen op Zoom geen communicatie met omwonenden heeft gehad.

      Nieuwe bomen en struiken

      Als het aan Besseling en Verheul ligt, worden er zo snel mogelijk nieuwe boompjes en struiken geplaatst in het park. “Dat zou voor ons wel een pleister op de wonden zijn”, vertelt Besseling. Verheul vindt het vooral erg dat de natuur er op dit moment onder lijdt. “Ik ben een dierenliefhebber en die hebben er ook zeker last van.” Burgerlid Vermeulen wacht ondertussen de antwoorden van het college af. “Zij hebben dertig dagen om te reageren. Ik ben nieuwsgierig wat het antwoord gaat zijn, maar ik hoop toch wel dat zij ook iets terug gaan planten.”