Roosendaal

Kaart met foto’s moet afval scheiden makkelijker maken in Roosendaal

Fragment van de pictogrammenkaart (afbeelding gemeente Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inwoners van Roosendaal kunnen een pictogrammenkaart downloaden over het scheiden van afval. Op de kaart staan foto’s van verschillende soorten afval en welke bakken er gebruikt moeten worden voor dat type afval. De gemeenteraad van Roosendaal had gevraagd om zo’n pictogrammenkaart.

Door: Bianca van Vugt

Hoe meer soorten afval er gescheiden wordt, hoe lastiger het voor sommige mensen wordt. Welk afval mag in welke bak? En wat kost het? De gemeente Roosendaal hoopt dat makkelijker te maken met een pictogrammenkaart. Op de kaart staan foto’s van verschillende soorten afval en welke bakken er gebruikt moeten worden voor dat type afval. En welke bakken er zijn voor flatbewoners en welke voor laagbouw.

Weinig tekst, toch meerdere talen

De pictogrammenkaart was een wens van de gemeenteraad van Roosendaal. Die zocht een oplossing voor restafval dat verkeerd wordt aangeleverd. Hoe beter mensen het afval scheiden, hoe beter het kan worden hergebruikt.

Er staan zo veel mogelijk plaatjes op de pictogrammenkaart en zo weinig mogelijk tekst. Toch is de kaart in meerdere talen beschikbaar, zoals in het Engels, Frans, Arabisch en Russisch. “De teksten die wel gebruikt zijn op de pictogrammenkaart zijn, op verzoek van de raad, vertaald in de meest voorkomende vreemde talen. Dit om te voorkomen dat taal de reden is voor verkeerd aangeboden afval,” aldus de gemeente Roosendaal.

Gratis downloaden

De gemeente deelt de pictogrammenkaart uit aan organisaties en vrijwilligers. Zij zullen de informatie delen met inwoners die moeite hebben hun afval op de juiste manier aan te bieden. De kaart is ook gratis te downloaden op de website van Roosendaal aan de Bak. Je kunt daar aanklikken in welke taal je de pictogrammenkaart het liefste hebt.