West-Brabant

Kamervragen over noodkreet burgemeesters in strijd drugscriminaliteit

Attje Kuiken van de PvdA (foto: tweedekamer.nl)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA wil opheldering van demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de manier waarop de ondermijnende criminaliteit in Nederland wordt aangepakt. Woensdag heeft ze daarover Kamervragen gesteld. Aanleiding is de berichtgeving van Omroep Brabant over het manifest van Brabantse burgemeesters waarin ze pleiten voor zwaardere straffen, meer preventie, de legalisering van softdrugs en de hulp van inwoners.

Kuiken wil van de minister weten of hij de noodkreet van de Roosendaalse burgemeester Han van Midden deelt. In een interview dat Omroep Brabant afgelopen vrijdagavond publiceerde, stelt Van Midden dat ‘als er geen radicale verandering komt, Nederland verzandt in een bananenrepubliek’.

Meer mensen kapot aan beleid dan aan softdrugs

Ook zei de verontruste burgemeester ‘dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf’. Het uit Breda afkomstige Kamerlid vraagt de minister hoe het in Nederland ‘zover heeft kunnen komen’ zoals de bestuurders schetsen.

Burgemeester Van Midden stelde het ‘Manifest Ondermijnende Criminaliteit’ op samen met burgemeesters Paul Depla (Breda), Theo Weterings (Tilburg), Hanne van Aart (Loon op Zand) en Koen Schuiling (Groningen). Het document werd door tientallen burgemeesters uit alle hoeken van Nederland ondertekend.

In de boodschap aan het nieuw te vormen kabinet vragen de bestuurders onder meer om extra agenten, officieren van justitie en rechters. De 400 miljoen euro die erbij komt voor de aanpak van de drugscriminaliteit vinden ze veel te weinig. Kamerlid Kuiken wil dat de minister duidelijk op papier zet ‘waar het geld concreet naar toegaat’.

Steeds meer jongeren in georganiseerde criminaliteit

Verder vraagt het PvdA-Kamerlid aan Grapperhaus of er voldoende aandacht is voor kwetsbare jongeren die afglijden in de georganiseerde criminaliteit. Volgens de burgemeesters zorgt het huidige beleid in ons land ervoor dat er een ‘gouden roltrap’ is gecreëerd. Die denkbeeldige ‘trap’ van kleine criminaliteit naar het grote geld en daarmee de zware criminaliteit, moet worden afgebroken.

Kuiken wil volgens Omroep Brabant tekst en uitleg van de minister of en hoe hij dat in dit geval denkt aan te pakken: “Zo nee, hoe verklaart u dan wel het feit dat er steeds meer jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen?”

Lees ook: Burgemeesters zijn aanpak drugscriminaliteit zat: ‘Bananenrepubliek dreigt’