Roosendaal

Kamperende woonwagenbewoners protesteren voor meer standplaatsen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woonwagenbewoners in Roosendaal protesteren voor meer standplaatsen in de gemeente. Ze vinden dat de gemeente Roosendaal hen aan het lijntje houdt en beloftes niet nakomt. Daarom hebben ze toercaravans en vouwwagens neergezet op Vierhoeven. Ze kamperen daar om aandacht te vragen voor het gebrek aan woonruimte in de gemeente Roosendaal.

Tussen de caravans en vouwwagens staan zwembadjes voor de kleintjes. Op de kampeerstoeltjes onder de luifels wordt gezellig gekletst, gelachen, gegeten en gedronken. De barbecues staan al klaar voor later. Maar aan de spandoeken die er hangen, kun je zien dat je niet op een camping bent. Het is een protestactie van Roosendaalse woonwagenbewoners. Ze willen dat de gemeente Roosendaal zorgt voor meer woonruimte voor woonwagenbewoners.

De protestactie wordt gehouden op Vierhoeven in Roosendaal. Joop Kouwen, woordvoerder namens de woonwagenbewoners, legt uit waarom ze juist daar staan. “Dit is een oude woonwagenlocatie. Hier hebben 7 woonwagens gestaan, 31 jaar geleden. En we willen hier gewoon weer met 7 woonwagens gaan staan.”

Beloofd: 20 vakken en kampje met 6 wagens

Kouwen vindt dat de gemeente Roosendaal niet genoeg voor hen doet. “We zijn met de actie begonnen, omdat wij voelen dat we, eigenlijk om het heel raar te zeggen, in de zeik zijn genomen door de gemeente.” Ze hebben eerder al een dag geprotesteerd bij het stadskantoor. Volgens de woonwagenbewoners heeft de gemeente toen beloften gedaan, die ze nu niet nakomen.

“Een week later zijn er mensen gaan praten. Toen zijn er toezeggingen gedaan van 20 vakken en een kampje van 6 wagens. Op 2 jaar en 1 jaar,” zegt Kouwen. “Dat 1 jaar is nu nog maar 3 maanden. Dus ze hebben nog 3 maanden de tijd om die 20 vakken te realiseren. En dat andere verhaal hebben ze opgeschoven naar 2 jaar verder. Dus ja, dat wordt een moeilijk verhaal, denk ik.”

Noodvoorzieningen nodig

De woonwagenbewoners zijn niet van plan te vertrekken van Vierhoeven. “We blijven. We gaan niet meer weg,” zegt Kouwen stellig. Volgens hem weet de gemeente dat ook al, net als de politie. Ze hadden hun protestactie dan ook gewoon vantevoren aangekondigd, zodat de politie kon komen controleren. De woonwagenbewoners krijgen positieve reacties. “Heel veel. Ook hier van de schietvereniging. En we krijgen water van de voetbal. Steunbetuigingen uit de stad. Mensen komen langs, het is allemaal goed,” aldus Kouwen.

Het protest van de woonwagenbewoners is natuurlijk ook een oproep aan de politieke partijen in Roosendaal. “Wij vragen hier nu alleen maar noodvoorzieningen: normale wc, normale stroom. En een verder gesprek om hier vakken te creëren voor 7 plekken. Blijvende plekken,” zegt Kouwen. “De locatie is er voor, dus het kan makkelijk. Er is ruimte zat.”