Lepelstraat

Kapel verwoest door omgevallen boom, maar binnenkort luidt de klok weer

De heropbouw van de kapel (foto: Omroep Brabant).

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Alsof hij nooit weg is geweest, klingelt het klokje weer in de Sint Antoniuskapel in Lepelstraat. Het bedehuisje werd vorig jaar zomer verwoest toen er tijdens een stevige onweersbui een boom op viel. Vrijwilligers zijn sindsdien al maanden in touw om de trots van het dorp in ere te herstellen.

De buitenkant van de kapel is vrijwel helemaal klaar. De komende weken wordt het dak er op gelegd. “We hebben flink wat vertraging opgelopen door het slechte weer maar nu zit er de vaart goed in”, zegt Stan Kint van de Stichting Vrienden van de Antoniuskapel.

In de boogjes zitten de bestaande glas-in-loodramen die wonder boven wonder gespaard bleven.

De nieuwe kapel is grotendeels gebouwd met overgebleven materialen van de ‘oude’ kapel uit 2000. “Het gedeelte dat nog goed was, hebben we laten staan. De rest is opgemetseld met schoon gebikte en nieuwe steentjes. In de boogjes zijn de bestaande glas-in-loodramen geplaatst die wonder boven wonder gespaard zijn gebleven”, legt vrijwilliger Cees de Kock uit.

Naast de kapel is ook een stukje stam van de omgevallen boom terug op zijn plaats gezet. Stan: “We willen ermee laten zien wat natuurgeweld kan aanrichten. Later komt er een plaquette op met een foto van de oude kapel met een gedicht erbij over wat er gebeurd is.”

We willen dit geen tweede keer meemaken.

De herbouw van de Antoniuskapel kost zo’n 24.000 euro. Dankzij verschillende inzamelacties in het dorp is het benodigde bedrag ruimschoots ingezameld. “We hebben zelfs nog wat geld over dat we willen besteden aan het toppen van de overige bomen rond de kapel. We willen dit geen tweede keer meemaken”, legt Stan uit aan Omroep Brabant.

Het liefst hadden de Lepelstratenaren hun ‘kapelleke’ op 13 juni, de naamdag van de heilige Antonius, willen heropenen. Dat gaat niet lukken. Het wordt nu waarschijnlijk begin september. Maar nu binnenkort het klokje weer luidt in Lepelstraat is er geen haan die ernaar kraait.

Cees de Kock naast de opgepoetste klok van de kapel (foto: Omroep Brabant).