Bergen op Zoom

Kappers en barbiers weer aan de slag: ‘Niet verwacht, wel blij mee’

Maarten Elst Maarten Elst

De scharen zijn geslepen, de kappers staan te popelen van ongeduld. Zeven weken lang moesten kappers hun scharen en tondeuses in de daarvoor bestemde laatjes houden. Maar daar komt maandag 11 mei verandering in. Ook de Bergse barbiers Jaap van den Akker, Jaap Leyte, Ted Scholte en Roland de Leeuw openden hun deuren weer. Met z’n vieren maakten ze een week voor de verplichte sluiting een afspraak: ze zouden tegelijkertijd sluiten en klanten van elkaar overnemen was volledig uit den boze.

Voor Ted Scholte van Ted’s Barbershop kwam de beslissing om de kapsalons weer te openen als een verrassing. “De geluiden gingen op 28 april dat we weer zouden beginnen, maar dat leek mij zelf wat te riskant met het virus. Toen verschoven ze de deadline naar 20 mei, maar daar had ik nog altijd een beetje een hard hoofd in. Nu het besluit is genomen en we weten dat het op een veilige manier kan, kan ik niet wachten om te beginnen”, aldus Scholte.

Telefoon roodgloeiend

De telefoon rinkelde al vanaf het moment dat minister-president de woorden uitsprak en staat nog altijd roodgloeiend. “Die eerste twee weken waren in een mum van tijd volgeboekt, de derde week was ook vrijwel direct ingevuld”, aldus Jaap Leyte van Mannuh Barbiers. “Ikzelf ben gespecialiseerd in baarden, anderhalve meter afstand houden gaat daarom niet. Maar alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Ik ben blij dat we na acht weken weer kunnen beginnen.”

‘Het moment is nu daar’

Beide heren hopen dat hun klanten net zo enthousiast zijn als zijzelf. Waar landelijk de kappers zeven weken gesloten moesten zijn, hielden Leyte en Scholte, samen met De Leeuw van The Lion en Van den Akker van Kapper Jaap, acht weken de deur op slot. “We wilden als barbiers een statement afgeven. Pas zodra het veilig was, wilden we weer aan de slag. Het moment is nu daar. Met zijn vieren hebben we ook een gentlemen’s agreement gesloten. We sloten tegelijkertijd, pakken geen klanten van elkaar af en helpen elkaar waar nodig door de crisis heen. Alles is gedesïnfecteerd, we kunnen beginnen.”