Wouw

Kasteel van Wouw opnieuw de dupe van diefstal

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De contouren van het kasteel van Wouw worden steeds beter zichtbaar dankzij de inspanning van vrijwilligers. Toen die vrijwilligers afgelopen weekend weer aan de slag wilden gaan ontdekten ze dat er was ingebroken in hun opslagcontainer. Ondanks dat er een fortuin aan gereedschap is gestolen, gaan de vrijwilligers onverminderd door met hun inspanningen.

“We kwamen hier afgelopen vrijdag, en toen zagen we al van ver dat het luik van de container open stond”, zegt René Hermans, secretaris van stichting Kasteel van Wouw. “Ze hebben met een slijpschijf de bouten doorgeslepen en vervolgens het luik met geweld open getrokken”, laat Hermans zien.

Eenmaal binnen aangekomen zagen de vrijwilligers wat er weg was. Onder meer het aggregaat om stroom op te wekken en een boormachine zijn ontvreemd. Ook een splinternieuwe bosmaaier is verdwenen. “Die hadden we pas aangeschaft om de wallen te kunnen maaien en slechts één keer gebruikt.” De container is niet leeggeroofd. Alle spullen die minder waard zijn (banken, tafels, bakken) staan er nog. “Ze weten echt wel wat ze meenemen.”

Aangifte

Er is aangifte gedaan van de diefstal die donderdag op vrijdag heeft moeten plaatsvinden. Veel verwachten de vrijwilligers daar niet van. “De politie is niet eens komen kijken”, zegt Hermans. Het is niet de eerste keer dat de stichting de dupe is van een inbraak. “De vorige keer dat het gebeurde, stond de container nog aan de weg en stonden de wallen er nog niet omheen.”

Eén van de vele klussen waar de vrijwilligers zich mee bezig houden is het afwerken van een brug over de slotgracht. “Daar hebben we slotbouten nodig om de planken te kunnen monteren. Maar de duizend slotbouten zijn ook gestolen.”

Raadsvragen

Naar aanleiding van de diefstal hebben Marco Schillemans, Sjef van Dorst en Inge Raaijmakers namens de fractie van Roosendaalse Lijst een brief met raadsvragen verzonden naar het college. Daarin vragen zij of de gemeente nieuw gereedschap kan leveren en of de gemeente wil helpen met het voorkomen van een derde diefstal.

De stichting laat weten zich gesteund te voelen, maar gaat beslist niet zitten wachten op een antwoord vanuit de politiek. “We gaan een extra plaat monteren in de container en voortaan worden alle waardevolle spullen met vrijwilligers mee naar huis genomen. Het is wel een heel gesjouw, maar we hebben geen zin in een derde inbraak”, besluit Hermans.