Roosendaal

Kermis in Roosendaal: ‘Een begrip in Nederland’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De eerste week van september staat Roosendaal weer in het teken van spannende attracties, zoete lekkernijen en nostalgisch vermaak. De kermis in Roosendaal is te bezoeken van vrijdag 2 september tot en met donderdag 8 september.

Terwijl veel Brabanders van hun zomervakantie genieten, is kermismeester Corné Kriesels van de gemeente Roosendaal bezig met de voorbereidingen voor de kermis. Hij is het aanspreekpunt voor de ruim zestig kermisexploitanten die binnenkort zullen neerstrijken in de stad. “De kermis in Roosendaal is één van de grotere in Nederland en ik kan wel zeggen een begrip in Nederland”, zegt hij over de kermis met bijna 84 attracties.

Vertrouwde kermis

Kriesels verwacht veel animo voor de kermis. “Onder meer doordat er de afgelopen jaren minder gebeurde door corona. Onze kermis was dan wel één van de weinige die door kon gaan, maar wel met maatregelen zoals tellingen en registraties. Dit jaar gaan we terug naar de vertrouwde versie van de kermis in Roosendaal.”

Het kermisterrein is een lang lint van zeker anderhalve kilometer lang. Er staan attracties op het Tongerloplein, de Bloemenmarkt en de Markt. Aan de andere kant van het spoor gaat de kermisroute door over de Kade, het Kadeplein en de Oostelijke Havendijk.

Attracties

De lange kermis heeft attracties voor alle doelgroepen. Van grote attracties zoals de Time Machine Coaster (achtbaan), de Turbo Polyp en de Crazy dance machine. Tot kleinere attracties zoals de Kinderoctupussy, Peter Pan Railway en Flying Jumbo. Natuurlijk ontbreken ook de verkoopkramen niet, met bijvoorbeeld poffertjes, suikerwerk, friet, suikerspin, churros en nougat.

Kaartjes voor de grote attracties kosten 3,50 euro, kindervermaak 2,50 euro en een aantal nostalgische attracties kost slechts 1,50 euro. “Uitzondering op deze tariefstelling zijn een aantal attracties met een beperkte draaicapaciteit”, zegt Kriesels. Als voorbeeld geeft hij de Airborn. Een mobiele booster van 65 meter hoog en 180 ton zwaar. Ook de Bungee Katapult is zo’n uitzondering. In deze attractie word je met hoge vaart de lucht in geschoten.

Opening kermis

De opening van de kermis in Roosendaal is op vrijdag 2 september om vier uur ‘s middags bij de achtbaan op de Oostelijke Havendijk. Bij de opening is een wethouder van de gemeente Roosendaal aanwezig en worden er kermismuntjes de lucht in geschoten voor de bezoekers.

Op zondag 4 september doen verslaggevers van ZuidWestFM de hele middag verslag van de kermis. ‘s Ochtends is er de kermismis, een kerkdienst in en om de botsauto’s. “Mensen kunnen plaatsnemen in de autoscooter. Of op een stoeltje om de attractie heen”, zegt de kermismeester over de dienst die om half elf start.

We willen de kermisbelevening bereikbaar maken voor iedereen

Op dinsdag 6 september is de sterrenmiddag. Tijdens deze prikkelarme middag staat de muziek wat zachter. “We willen de kermisbeleving hiermee ook bereikbaar maken voor ouderen en mensen met een beperking. De sterrenmiddag wordt altijd druk bezocht, mede dankzij de zorginstanties die erop af komen met hun cliënten.”

Na een week kermisvermaak komt er op donderdag 8 september een einde aan de kermis. Er is die avond om tien uur een afsluitend vuurwerk aan de haven van Roosendaal (Zwaaikom). Een deel van de attracties gaat na de Roosendaalse kermis door naar de kermis in Wouw. Op deze kermis van 10 tot en met 13 september staan 18 attracties.