Bergen op Zoom

Kermisattractie staat pontificaal voor De Teerkamer: ‘Een volle tent kan ik nu wel vergeten’

De attractie staat recht voor de ingang van De Teerkamer.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De kermis hoort een feestje te zijn, voor bezoekers én ondernemers in de stad. Toch lijkt dat voor Leslie Lauwen van De Teerkamer in Bergen op Zoom onmogelijk nu er een grote attractie récht voor zijn deur staat. “Een volle tent kan ik wel vergeten.”

Toen de ondernemer halverwege oktober hoorde dat de kermis weer in de binnenstad zou plaatsvinden, vroeg hij een plattegrond op bij kermisorganisator Frank Vale. Op de tekening die hij kreeg was te zien dat iedere onderneming een open kant van de attractie voor zijn zaak zou hebben.

Leuk voor bezoekers dus, die dan met een drankje naar kermisklanten kunnen kijken. “Maar nu staat er ineens een gigantische attractie voor mijn zaak, met de achterkant naar De Teerkamer gericht. Een volle tent kan ik dus wel vergeten.”

De hoge attractie staat met de rug naar De Teerkamer.

Het gaat allemaal om de Fire Ball, de enige van zijn soort in Nederland. “Ik was er best trots op deze naar Bergen op Zoom gehaald te hebben”, reageert organisator Frank Vale. De attractie is wel iets groter dan verwacht, geeft hij toe. “Dat valt mij ook wel tegen.”

Toch was dit de enige oplossing volgens de organisator. “Zoveel ruimte is er niet. En niet alle attracties zijn aan alle kanten zichtbaar. Je hebt altijd wat gesloten wanden.”

Husselen in de indeling

De afgelopen jaren stond al een paar keer dezelfde attractie voor De Teerkamer en dus besloot Frank dit jaar de indeling te husselen. “Dan komt iedere zaak een keer aan de beurt. Volgend jaar schuift de attractie weer een plaats op.”

De attractie draaien, kan niet zomaar. “Dan staat de rug van de attractie naar het hart van de kermis, de botsauto’s. Dat gaat gewoon niet”, legt Vale uit. Expres heeft hij het in ieder geval echt niet gedaan. “Dit is nooit mijn bedoeling geweest.”

Miscommunicatie

Het is Leslie een raadsel hoe de gemeente hier een vergunning voor heeft gegeven. “We proberen ons daar als gemeente zo min mogelijk mee te bemoeien”, reageert woordvoerder van de gemeente Erwin Stander. “Dat hebben we een aantal jaren geleden ook zo afgesproken. Maar er is óók afgesproken dat ondernemers betrokken moeten worden. Dat is nu fout gegaan”, geeft hij toe.

Opeenstapeling van frustraties

Leslie benadrukt dat hij blij is dat de kermis na een paar coronajaren weer naar de binnenstad komt. “Maar mijn frustratie is echt een opeenstapeling aan gebeurtenissen.” De Teerkamer stond namelijk ook al buiten het zicht tijdens de Krabbenfoor, JazzBoZ en datzelfde geldt als straks de schaatsbaan er weer staat. “Ik vind het gewoon jammer dat we altijd een beetje buitengesloten worden.”

Dat probleem kan volgens Stander meegenomen worden in het nieuwe evenementenbeleid van Bergen op Zoom. “Het zou goed zijn als de horeca zich hier gezamenlijk over laat horen. Het is natuurlijk de bedoeling dat iedereen profijt hoort te hebben van evenementen. Dat geldt ook voor De Teerkamer.”