Bergen op Zoom

Kermisbedrijven overleven een kermisloze zomer niet

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kermisexploitanten uit heel Nederland zijn donderdag in Den Haag gaan protesteren om hun branche te redden. De demonstratie was georganiseerd door Frank Vale uit Bergen op Zoom. Hij is zelf ook kermisexploitant en ziet hoe moeilijk de kermisbranche het heeft vanwege de coronamaatregelen. Als de overheid niet helpt, gaan veel kermisbedrijven het niet redden.

De grote vrachtwagens van de kermisexploitanten mochten het Malieveld in Den Haag niet op. Dus nu staan ze netjes kop aan kont geparkeerd op het asfalt rondom het Malieveld. Op het veld zetten de exploitanten hun spandoeken op. ‘KERMIS = CULTUUR’ staat er op en ‘1.5 METER VAN DE AFGROND’.

Honderden kermisexploitanten verzamelen zich in het midden op het grote grasveld. Ze zijn naar Den Haag gekomen om de overheid om hulp te vragen. Ze verwachten dat de kermisbranche de coronamaatregelen niet gaat overleven, als er niets wordt geregeld. De sfeer is gemoedelijk, maar de boodschap is ernstig.

800 boekhoudingen als bewijs, maar nog geen geld

Frank Vale is een kermisexploitant uit Bergen op Zoom en mede-organisator van de demonstratie in Den Haag. Hij vertelt dat de nood hoog is. “Onze complete kermisbranche is stilgelegd tot 1 september en misschien nog wel langer. Dat wil zeggen dat ons seizoen eigenlijk al bij voorbaat verloren is.”

Honderden kermisexploitanten hebben al steun aangevraagd bij het noodfonds. “Daar hebben we tot op vandaag nog geen reactie op gehad,” aldus Vale. “Het is onderbouwd met boekhoudingen van 800 exploitanten. Niet zomaar iets dat we aangevraagd hebben. We hebben laten zien, schriftelijk, waar onze nood ligt. Daar hebben we geen reactie op gehad.”

Onduidelijkheid maakt onzeker

Het is vooral ook de onzekerheid die de exploitanten dwars zit, legt Vale uit. “Minister De Jonge zegt doodleuk, geen evenementen en geen kermissen totdat er een vaccin is. En er is geen stip op de horizon, we weten nog niet wanneer we open mogen. Dat doet gewoon pijn.” Kermissen zijn seizoensgebonden. De meeste exploitanten hebben al sinds oktober geen inkomen meer. Als er deze zomer geen kermissen meer zijn, dan verdienen ze minstens 15 maanden lang geen cent.

Vale voelt zich wel gesteund door de politiek. Hij merkt dat er meer begrip ontstaat voor de kermisbedrijven. “Ja, er is wel wat roering. En ik heb wel het idee dat ze nu begrijpen wat er aan de hand is.” Maar hij waarschuwt dat de politici wel snel een beslissing moeten nemen. “Pas op hè, als er geen beslissing valt en 1 juli gaan ze in reces, dan staan wij nog steeds stil. Dan gaan zij lekker op vakantie en wij gaan ten onder. Want dat is het verhaal. En daarom is de druk zo hoog op dit moment.”

Vertrouwen is klein, maar hoop blijft

Vertrouwen in een goede afloop durft Vale niet te hebben. “Vertrouwen, nee. Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar ik hoop nog wel. Mijn bedrijf heb ik met m’n vrouw en m’n twee zoons opgebouwd. Het is een familiebedrijf en zo zitten al onze familiebedrijven in elkaar. En nu voel je het onder je voeten vandaan glijden. Ja, dat doet zeer,” zegt hij geëmotioneerd.