Geen regio geselecteerd

Kerncentrale Doel 3 wederom stilgelegd na defect in turbinesysteem

Opnieuw is kerncentrale Doel 3 stilgelegd © Archief/ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Opnieuw is kerncentrale Doel 3 stilgelegd. Er is een defect ontdekt in het turbinesysteem in het niet-nucleaire deel. De centrale is al sinds zondag van het elektriciteitsnet afgekoppeld. Engie Electrabel, eigenaar van de kerncentrale, verwacht de centrale vrijdag 3 augustus weer aan het net te koppelen.

Tussen september 2017 en juli 2018 lag Doel 3 ook al stil vanwege onderhoud. Vorige week was er gestart met het opstarten van de reactor, een proces wat dagen duurt. Volgens een woordvoerder van Engie Electrabel is het defect toen aan het licht gekomen.

Zorgenkindje

De kerncentrale net over de grens bij de gemeente Woensdrecht is al jaren een zorgenkindje. De vier reactoren zijn verouderd. Veel buurtgemeenten in Nederland, zoals de gemeente Bergen op Zoom, maken zich flink zorgen over de veiligheid, maar de Vlaamse overheid wil de centrale pas in 2025 sluiten. Vrijdag 13 juli werd in Brussel nog een petitie met 506.000 handtekeningen overhandigd aan vertegenwoordigers van de Belgische atoomwaakhond FANC voor sluiting van de centrales Tihange 2 en Doel 3.

Lees ook:  Half miljoen handtekeningen voor sluiting kerncentrale Doel