Bergen op Zoom

Kerstfilm opgenomen in Bergen op Zoom: ‘geprobeerd kerstverhaal nét echt te maken’

Redactie Redactie

Met een echte ezel en een baby trokken Maria en Jozef deze week door de Bergse binnenstad op zoek naar een plaats voor hen en de verwachtte baby. Ze werden daarbij op de voet gevolgd door een cameraploeg voor de productie van de kerstfilm  ‘omdat er voor hen geen plaats was’. De Bergse Lievevrouweparochie nam het initiatief om in samenwerking met ZuidWest TV het kerstverhaal te verfilmen. De film met Pinksteren “Lucas en het Pinkstermysterie” werd zó goed ontvangen, dat het voor herhaling vatbaar was. 

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Vanwege de coronacrisis en de daarbijhorende maatregelen mogen kerken weinig mensen ontvangen. Dit verwijst naar het thema van de film ‘omdat er voor hen geen plaats was.’ Maar dat is niet het enige. Het verwijst ook naar Jezus, voor wiens ouders ook eerst geen plaats was.

Kerstverhaal

Toen Jozef en Maria op reis waren naar Bethlemen, konden zij nergens overnachten. Ze kregen te horen: vol = vol! Uiteindelijk vonden Jozef en Maria elders onderdak, in een stal waar later Jezus is geboren. De zoon van God keek om naar arme mensen en liet zien hoe je plaats voor iedereen regelt.

Onder het kerstverhaal verstaat men het de geboorte van Christus. Om de kerstfilm nét echt te maken, zijn er zo veel als mogelijk elementen uit het kerstverhaal toegepast. Het script is geschreven op basis van het kerstverhaal.

Kerstfilm

De kerstfilm speelt zich af op verschillende locaties. Zo zijn er scenes opgenomen in de Gertrudiskerk, de kerststal en in diverse hotels. “We hebben horecaondernemers gevraagd om mee te doen”, vertelt Fredi Hagedoorn, pastoor Lievevrouweparochie. Er was veel animo. Acteurs uit andere projecten, zoals de film met Pinksteren, zijn benaderd om mee te doen. Ook zijn er zijn oproepjes op Facebook geplaatst. Hierdoor speelt een baby’tje van drie maanden Jezus. Maria Ommegang verzorgde de kleding.

Het is nu niet mogelijk om in groepen naar de kerk te gaan. Scholen uit de regio krijgen de gelegenheid de film eerder te zien, zij kunnen dat aanvragen. “Zo kunnen wij met de film in de klas komen”, aldus Hagedoorn. De film gaat 19 december in premiere en is online te zien op www.lievevrouweparochie.nl. ZuidWest TV zendt de film op Eerste Kerstdag uit.